RIJEKA: ZANIMLJIV DAN NA ŽUPANIJSKOM ODVJETNIŠTVU

Gotovo ispitivanje svih uhićenih menadžera Uljanika i 3. maja: Devet od 12 okrivljenih ostaje iza rešetaka, Elvis Pahljina, Darko Šorc i Eduard Milovan izlaze na slobodu. Ispitivanje Dragutina Pavletić trajalo tri sata

| Autor: Marica KOŠTA
CROPIX

CROPIX


Nakon cjelodnevnog ispitivanja, riječko Županijsko državno odvjetništvo je sudcu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv  devet od 12 uhićenih uljanikovaca, i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke koji će biti ispitani tijekom daljnje istrage, a protiv njih petorice i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Trojica okrivljenika, među kojima Elvis Pahljina, Darko Šorc i Eduard Milovan, u daljnjem tijeku postupka će se braniti sa slobode. 
 
16.15 Završeno ispitivanje Dragutina Pavletića koji je obranu iznosio od 12.30 sati. Postoje naznake da se za neke od okrivljenika državno odvjetništvo neće tražiti određivanje istražnog zatvora tako da bi neki od njih već večeras mogli biti u svojim domovima.
 
15.20 S ispitivanja je izašao i Marinko Brgić, a još traje ispitivanje Dragutina Pavletića.
 
14:10 Završilo je i ispitivanje Elvisa Pahljina kojeg zastupa pulski odvjetnik Goran Veljović. Od njega doznajemo da se Pahljina branio šutnjom jer u ovom trenutku, zbog složenosti predmeta, nije bilo vremena za proučavanje spisa i pripremu obrane. Prema njegovom mišjenju Pahljini ne bi trebao biti određen istražni zatvor jer za to nema osnova.
 
13:33 Na ispitivanju su ostali još samo Pavletić i Brgić a upravo je u državno odvjetništvo stigao pulski odvjetnik Goran Veljović.
 
 
NOVO Posljednji od dvanestorice osumnjičenih, Elvis Pahljina, doveden je na ispitivanje u 13 sati. Još uvijek traje ispitivanje Dragutina Pavletića, Milovana i Brgića. Svi će oni, kao i ranije ispitani, biti odvedeni pritvorskom nadzorniku kako bi sutra ujutro izašli pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci. Za sada nisu poznate konkretne inkriminacije koje im se stavljaju na teret pa tako zasad nema ni informacije hoće li i za koga odvjetništvo predložiti određivanje zatvora i po kojoj osnovi.

Odvjetnik Eduarda Milovana Pavle Peršić kazao je da se i on branio šutnjom i osporavao inkriminacije. O kakvim je inkriminacijama riječ, Peršić nije želio reći, no otklonio je mogućnost da se bivšeg direktora Uljanik Brodogradnje tereti za izvlačenje novca iz Uljanika.

U 12.19 sati doveden je na ispitivanje Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Plovidbe kojeg brani pulska odvjetnica Marija Budimir. Na ispitivanju je i Eduard Milovan, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta, a dok ovo javljamo možemo podvući crtu i reći da je do ovog trenutka u Županijskom državnom odvjetništvu ispitano osam osumnjičenika, a u tijeku je i ispitivanje Marinka Brgića. Uskoro se očekuje i dovođenje Elvisa Pahljine.

Odvjetnik Giannija Rossande Anto Nobilo danas je potvrdio da njegov branjenik nije iznosio obranu, već se u tužiteljstvu u Rijeci branio šutnjom. Odveden je u pritvosku jedinicu. Ispitivanje svih 12 osumnjičenika kod suca istrage bit će sutra tako da će svi još jednu noć provesti iza rešetaka

 

- Kao i jučer, zbog složenosti predmeta i činjeničnog opisa na 7-8 stranica, naravno da nije dao obranu, jer i meni će trebati značajno vrijeme da vidim o čemu se uopće radi. No radi sprječavanja manipulacije u javnosti, a pogotovo prema radnicima Uljanika, moram reći da se nitko od osumnjičenih ne tereti da je uzeo i jednu kunu u svoj džep. Radi se, naime, o kaznenim djelima u kojima se tvrdi da je unutar sustava Uljanika došlo do poslova koji su oštetili grupaciju. Novac iz Uljanika nije otišao, radničke plaće nisu nigdje isisane, izjavio je danas Nobilo.

On je u više navrata ponovio da novca - nema.

- On nije izvučen iz Uljanika, nego je potrošen za poslovanje Uljanika. To je otprilike ovako - tvrtka A je navodno oštetila tvrtku B, a tvrtka B navodno tvrtku C. Novac nije otišao u nečiji privatni džep, dodao je.

Na novinarsku primjedbu da ipak su sporne i premije, odgovorio je da se to nikome ne stavlja na teret.

- Novca nema, zapamtite, dodao je.

Nobilo je rekao da ne misli da je ovo politički proces, ali je tajming politički. Razlog je, tvrdi, da bi se amortizirao "loš efekt od sutrašnje odluke Vlade koja će vjerojatno Uljanik poslati u stečaj, a "3. maj" zadržati. Također i da bi se bijes javnosti prebacio na "12 žigosanih".

- Ne budimo naivni da je USKOK baš sada sve dovršio istragu. No ako politika može pokretati određeni kazneni postupak kad joj odgovara, može ga i zakočiti. Nije lijepo živjeti u zemlji gdje se kazneni postupak pokreće ovisno o interesima politike, ozbiljno je Vladu optužio Nobilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum