AKTIVNO PROVODE I SUDJELUJU U NIZU EUROPSKIH PROJEKATA

SPECIJALNA BOLNICA MEDICO: Kvalitetne projekte u razvoju zaštite zdravlja pacijenata prepoznala i Europska unija

U Medicu kontinuirano ulažu u razvoj i modernizaciju, a ta bolnica vrlo uspješno sudjeluje u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Iskusni Medico tim na čelu s doc.dr.sc.Zlatkom Kolićem u operacijskoj sali

Iskusni Medico tim na čelu s doc.dr.sc.Zlatkom Kolićem u operacijskoj sali


Kao jedna od začetnica privatne prakse u pružanju zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj prije 30 godina s radom je krenula Specijalna bolnica Medico. Rođendansko slavlje zakazano je za 19. ožujka naredne godine, no čitava naredna godina bit će u znaku tri desetljeća uspješnog rada ove zdravstvene ustanove. U toku svih tih godina, a posebno u posljednjih pet godina, Medico se profilirao kao istinski centar zdravstvene izvrsnosti. Zahvaljujući visokostručnom i iskusnom medicinskom timu, sigurnosti, pouzdanosti i organizaciji rada bez gužve i čekanja te pažljivom individualnom pristupu svakom pacijentu Medico je danas sve više zdravstveni izbor mnogih pacijenata. Ono što je široj javnosti možda manje poznato, to je da se u Medicu kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju te činjenica da ustanova vrlo uspješno sudjeluje u mnogim značajnim europskim projektima, od projekata edukacije do informacijsko-komunikacijskih i istraživačko-razvojnih znanstvenih projekata.

Prevencijom prema zdravlju

Jedan od tih izuzetno vrijednih projekata jest "Medico prevencijom prema zdravlju". Radi se o projektu kojem je cilj smanjiti stopu obolijevanja stanovništva od kroničnih nezaraznih bolesti. Edukacijom građana Istarske i Primorsko-goranske županije jačaju se preventivne mjere i potiču promjene nezdravih životnih navika. Prevencija je prvi korak prema zdravlju, a ovim se projektom educiraju građani o važnosti prevencije kroničnih gastroenteroloških, kardioloških, dermatoloških i neuroloških bolesti današnjice. Partner u projektu je Grad Cres, a ukupna vrijednost projekta iznosi 500 tisuća kuna financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Novi uređaj za magnetsku rezonancu

Specijalisti Medica s dugogodišnjim iskustvom održavaju predavanja, seminare i okrugle stolove u Rijeci, Puli te Gradu Cresu, na kojima sudionicima pružaju savjete o prevenciji te novim smjernicama i metodama liječenja, a kroz dane otvorenih vrata u Rijeci i u Puli, pruženi su i besplatni individualni pregledi liječnika specijalista. Osim ovog, Medico aktivno sudjeluje i u nizu drugih projekata gradova i općina kao što su projekt „Od prevencije do zdravlja” općina Viškovo i Lopar, projekt „Čuvajmo srce“ općina Medulin i Vrhovine, te projekt “Čuvajmo zdravlje otočana” gradova Cres i Mali Lošinj. Svi ti projekti financirani su u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost im je gotovo 1,5 milijuna kuna.

Medico Akademija

Još jedan značajan EU projekt svakako je "Medico Akademija" u kojem Specijalna bolnica u partnerstvu s Lječilištem Veli Lošinj sudjeluju u nizu edukacija kojima unaprjeđuju znanja i vještine zdravstvenih djelatnika. Potreba za kvalitetnom trajnom edukacijom liječnika i medicinskih sestara, koja uključuje nova znanja, danas je sve veća, a ukupna vrijednost ovog projekta kojim se to ostvaruje na korist pacijenata iznosi milijun kn.

U Medicu je upravo realiziran projekt uvođenja novog informacijsko-komunikacijskog sustava koji je djelomično financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost tog projekta je 2,3 milijuna kuna, od čega je potpora EU iznosila gotovo milijun kuna. Projektom je ostvareno povezivanje visokostručnih znanja iz područja medicine sa suvremenim tehnologijama i računalnim dostignućima. Sveobuhvatnim informacijsko-komunikacijskim rješenjem prati se visok nivo zdravstvenih usluge i u segmentu upravljanja i osiguranja podataka te analitičke obrade i kvalitetne komunikacije s pacijentima.

Inovacije zasnovane na iskustvu

Jedno od područja kojim se uspješno bavi Specijalna bolnica Medico jest i liječenje bolnih stanja kralježnice, minimalno invazivnim i drugim operacijskim tehnikama. Stoga su se u Medicu prema vlastitom iskustvu, kroz novi znanstveno-istraživački i razvojni projekt „Zakrpa intervertebralnog diska rješava križobolju", posvetili istraživanju tretiranja križobolje s ciljem rješavanja nedostataka trenutno dostupnih rješenja u postupcima liječenja i dijagnostike. Svrha tog projekta je razvoj minimalno invazivne metode (IVD zakrpe) tretiranja križobolje i softvera za pomoć radiolozima u očitovanju početnih oštećenja tkiva diska te praćenju napretka oporavka. Kroz projekt se stvaraju inovativni proizvodi kojima se pospješuje cjelokupan postupak liječenja pacijenta, skraćuje vrijeme rehabilitacije i poboljšava učinkovitost i brzina dijagnostike. Uz Specijalnu bolnicu Medico, koja je nositelj ovog projekta u istom sudjeluje više znanstvenika i pulska informatička tvrtka Penta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,5 milijuna kuna, od čega su 7,3 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Osim navedenih, još je nekoliko projekata u fazi pripreme i prijave za sufinanciranje putem sredstava EU fondova. Posebno je zanimljiv projekt praćenja zdravstvenog stanja pacijenata i ishoda liječenja kombinacijom novih medicinskih dostignuća i naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, koji specijalisti Medica pripremaju u suradnji s tvrtkom Infobip iz Vodnjana i drugim partnerima.

Specijalna bolnica Medico

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter