Kako raditi u inozemstvu bez znanja jezika?

| Autor: Promo
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Razmišljate li o pronalasku posla u inozemstvu? Uvijek je dobro znati jezike koji će vam pružiti mnogo bolje mogućnosti za posao. Iako je rad u inozemstvu bez znanja stranog jezika moguć, uvjeti zapošljavanja često su puno lošiji za one koji govore samo jedan jezik. Kako pronaći takvo zaposlenje, gdje tražiti inozemni natječaj za posao i kako taj proces zapravo izgleda?

Kako pronaći posao u inozemstvu?

Inozemna tržišta rada privlače potencijalne zaposlenike konkurentnim plaćama. Posebno zanimljive ponude očekuju one koji poznaju barem jedan strani jezik i to barem na komunikacijskoj razini, a poželjno je da to bude jezik zemlje odredišta. Kakvom se poslu možete nadati ako ne znate ovaj jezik? Gledajući ponude poslova iz najčešće odabranih zemalja, ispada da su sve dostupne industrije prilično slične. Prvi vrlo važan korak za pronalazak posla u inozemstvu je napraviti stvarno dobar CV. Kako biste uspješno izradili svoj profesionalni CV online, najbolje je koristiti alat za izradu životopisa koji možete pronaći na CVMaker.hr.

Gdje tražiti poslove u inozemstvu?

Gdje tražiti posao u inozemstvu bez znanja jezika je posebna tema. U osnovi, imate tri načina izbora: putem stranica s oglasima za posao, putem agencije za zapošljavanje ili osobno u uredu/pogonu određenog poslodavca u inozemstvu. Svaka od gore navedenih mogućnosti ima svoje prednosti i nedostatke. Uz njih su povezana i određena ograničenja, a uključuju i određeni stupanj rizika.

Kada odlučite tražiti posao na posebnim stranicama za zapošljavanje, u gotovo svakoj zemlji pronaći ćete kako stranice na stranom jeziku, tako i stranice na vašem materinjem jeziku. Valja, međutim, imati na umu da inozemni poslodavac teško da će na domaćem portalu tražiti nekoga za posao bez znanja jezika. Umjesto toga, koristit će ili drugu web stranicu ili usluge agencije za zapošljavanje.

Vi, kao budući zaposlenik koji tražite posao, npr. na web stranici s oglasima za posao na vašem jeziku, prije svega riskirate da često nećete znati s kim zapravo razgovarate. Vjerojatno ćete također dobiti vrlo malo informacija o svom budućem poslodavcu, što u praksi može značiti da ćete po dolasku na rad u inozemstvo zateći potpuno drugačije uvjete od onih koji su navedeni u oglasu. Također niste sigurni kontaktirate li zapravo službenog predstavnika strane tvrtke ili samo razgovarate s agentom.

U ovoj situaciji traženje posla u inozemstvu preko agencije za zapošljavanje čini se puno sigurnijom opcijom. Pod uvjetom, međutim, da unaprijed znate vjerodostojnost takve tvrtke čitajući recenzije o njoj na internetu ili pitajući svoje prijatelje o njoj. Na sajtovima najpoznatijih agencija za zapošljavanje ćete pronaći ponude za posao iz mnogih različitih industrija, kao i u mnogim različitim zemljama. To su ujedno i brendovi s priznatom reputacijom, tako da riskirate relativno malo i uvijek se možete osloniti na njihovu pomoć, ako se pojave problemi. Svakako, ove agencije će tražiti da im pošaljete svoj profesionalni CV kako bi mogle da vam pomognu u pronalasku posla, stoga obavezno pripremite unapred svoj CV. 

Moguće je raditi u inozemstvu bez znanja stranog jezika

Kako pronaći posao u inozemstvu bez znanja jezika? To je, naime, svakako moguće. No, ako razmišljate o dužem boravku u inozemstvu, vrijedi naučiti barem osnove jezika kojim govore stanovnici zemlje odredišta. Bez obzira na to gdje želite ići raditi u inozemstvo i ako znate jezik, morate se pripremiti za to i pobrinuti se za dobre prijevode dokumentacije za zapošljavanje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater