LUNOS VENTILACIJSKI SUSTAVI

Pet najčešćih pitanja vezano uz pojavu vlage ili plijesni u kući/stanu

Izvor: Lunos ventilacijski sustavi

Izvor: Lunos ventilacijski sustavi


   1. Zbog čega može doći do stvaranja vlage u stanu/kući?

   Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi. Isto tako, jesen i zimasu doba kad je vlaga u zraku najveća pa i to utječe na stanje unutar doma.

   vl5

   Plijesan, osim što je estetski problem, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

   Naime, većina nas funkcionira na način da provjetravanjem prostorija nastojimo pročistiti zrak u životnom prostoru, ali takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga te stvaranje plijesni u jesen i hladnoća zimi.

   Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, prostor ne „diše“, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzat se skuplja na površinama, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni.

   2. Koje prostorije u našem domu su u najvećoj opasnosti od stvaranja vlage?

   Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključili mogućnost nastanka vlage, a time i plijesni.

   vlaga 2

   Kupaonice su prostorije unutar doma gdje se najčešće prvo javlja vlaga, koja ako se ne riješi, može se proširiti i na ostale prostore unutar doma.

    3. Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav?

    Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

   vl3Ugradnjom ventilacijskog sustava omogućujete protok zraka unutar doma te time sprječavate nastajanje vlage i plijesni dugoročno.

    4. Što znači pametna kontrola ventilacijskog sustava?

   Decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podataka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Skraćeno rečeno- sustav automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 te time omogućuje kvalitetniji zrak i time i život

   vl 4

   5. Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?

   Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje i stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

   Ključne prednosti LUNOS ventilacijskih sustava

   • Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni
   • Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja
   • Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%
   • Izuzetno niski operativni troškovi
   • Antialergijski filteri- sprječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana
   • Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline
   • Moderan dizajn i laka upotreba

   vl 4

   Krešo i njegova obitelj napokon uživaju u svom domu bez vlage i plijesni.

   Za više informacija posjetite našu web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili

   nazovite na 014816 581.


   Podijeli: Facebook Twiter   Web kamere

   Pula

   Pula: Banjole bay
   Pula: Banjole bay

   Pula

   Pula: Korzo, Giardini
   Pula: Korzo, Giardini