Raspodjela pozicija

Detalji oporbene kadrovske križaljke. SDP uzeo oba potpredsjednika Sabora, ali i Antikorupcijsko vijeće

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Stranke većine i oporbe usaglasile su se o raspodjeli dužnosničkih pozicija u Saboru, pa bi, nakon današnje sjednice Odbora za izbor i imenovanja, zastupnici trebali izglasati kompletan kadrovski paket. SDP je, kao opozicijska stranka s daleko najviše zastupnika, odlučio uzeti oba mjesta potpredsjednika Sabora, pa će se Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić pridružiti potpredsjednicima Sabora iz vladajuće koalicije, Željku Reineru, Ivanu Penavi i Furiju Radinu, koji su već ranije izabrani.

Hajdaš Dončić je potpredsjednik već bio u 9., a Sabina Glasovac u prošlom sazivu Sabora. To znači da Hajdaš Dončić ostaje bez pozicije predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, koja, sukladno zakonu, također pripada SDP-u. Nju bi trebao preuzeti povratnik u Sabor Ranko Ostojić, koji je predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost bio od 2016. do 2020. SDP je procijenio da je pogreška bila nakon izbora 2020. prepustiti Mostu dužnost predsjednika takozvanog Antikorupcijskog vijeća, koju je Nikola Grmoja politički vrlo spretno koristio za vlastitu promociju.

Zato će na čelu tog tijela u ovom sazivu opet biti član Kluba SDP-a, vjerojatno Mirela Ahmetović. Nešto je SDP morao i izgubiti, pa je tako, i to ždrijebom jer nije bilo dogovora opozicije, mjesto predsjednika Odbora za pravosuđe, na kojem se protekle četiri godina politički nacionalno afirmirao Mišel Jakšić, otišlo Mostu. Stranka Bože Petrova dobila je i čelnog čovjeka u Odboru za lokalnu samoupravu, s kojeg se maknuo DP-ovac Ivan Penava koji je prešao u parlamentarnu većinu. Mostu je prioritet bio Odbor za zaštitu okoliša i prirode, ali nisu do njega mogli doći jer ga je Možemo! zadržalo za sebe. S tim da će Sandru Benčić kao predsjednicu zamijeniti Dušica Radojčić. Možemo! će na osnovu deset zastupnika imati i predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Ivanu Kekin, te Odbora za europske poslove, Jelenu Miloš.

Koalicijom Domovinskog pokreta s HDZ-om, opozicija je doživjela značajnu promjenu. Desnije oporbene stranke sada bez lijevih i liberalnih nikako neće moći pokrenuti neku važniju inicijativu. Most je započeo prikupljati potpise za prijedlog osnivanja istražnog povjerenstva koje bi se bavilo pandemijom koronavirusa.

Potrebno im ih je minimalno 16, mostovaca je sedmero, vjerojatno mogu računati i na svoje bivše kolege Mariju Selak Raspudić i Ninu Raspudića, kao i na suverenista Marijana Pavličeka, donedavnog zastupnika DP-a Josipa Jurčevića i Dražena Dizdara iz stranke Pravo i pravda.

Dakle, potpise će im morati dati i zastupnici lijevo-liberalne oporbe. Još više njih ako će Most, u slučaju da uspije uvrstiti svoj prijedlog u dnevni red, nakon dva mjeseca s 30 potpisa htjeti ishoditi raspravu i potom glasovanje o istražnom povjerenstvu. Ljevica u prošlom sazivu nije podržala ovakvo istražno povjerenstvo, ali možda će sada biti spremna osigurati Mostu potpise koji mu nedostaju jer bi izjašnjavanje u Saboru o njemu bilo politički neugodno za savez HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Naime, DP je prije sedam mjeseci čvrsto podupirao Mostov prijedlog istražnog povjerenstva za COVID-19, koji je Plenkovićeva vlada odbacila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater