USPOSTAVA POLITIČKOG DIJALOGA

Grbin je spreman otići na sastanak s Plenkovićem, sličan bi mogao biti odgovor cijele oporbe

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio: Robert Anic/Pixsell)

(Snimio: Robert Anic/Pixsell)


Novi stari predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u petak dobio podršku Sabora za svoju treću vladu, u raspravi o programu nove izvršne vlasti, pozvao je saborsku oporbu na uspostavu dijaloga koji je, podsjetio je, oporba odbila još u srpnju 2020., nakon tadašnjih parlamentarnih izbora.

– Ponovno pozivam oporbu da pokušamo sastati se, u duhu poruka koje je u svom trećem inauguralnom govoru poslao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a svode se na načelo međusobnog uvažanja i poštovanja, s ciljem da obnovimo politički dijalog, rekao je Plenković u Hrvatskom saboru. Ustvrdio je kako tog dijaloga nema, "nije postojao u protekle četiri godine, osim susreta u Saboru", te izrazio uvjerenje da će ovaj put u tom pogledu na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti.

Kasnije, nakon što je Sabor u petak kasno navečer glasao o novoj vladi, rekao je i kako želi da se tenzije u društvu smanje nakon izborne kampanje koja je bila izuzetno agresivna i polarizirala društvo.

– Kad već imamo toliko strukturiran dijalog unutar parlamentarne većine s našim socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, sa županijama, gradovima, općinama i praktički svim akterima u društvu, onda je malo čudno da jedino s kime nemamo nikakav dijalog, jest oporba u Saboru, a mislim da i to možemo učiniti u narednom vremenu, rekao je Plenković, dodajući da smatra da ima naznaka da će odgovor oporbe ovoga puta biti pozitivan.

Suvisao poziv

I bio je u pravu – odgovor jest pozitivan, jer je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na naš upit odgovorio kako je kao vođa oporbe spreman otići u Banske dvore na takav razgovor s premijerom.

– Ako bude jasno naznačena tema, ako dobijemo suvisao poziv, to je moguće – rekao nam je Grbin, podsjećajući kako je opozicija ipak od 2020. godine naovamo bila dvaput na takvim razgovorima s Plenkovićem, i to 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini i pada drona u Zagrebu. "Ako se podsjetite, vidjet ćete da smo dvaput bili na razgovoru", govori Grbin.

Naravno, ako predsjednik SDP-a bude spreman otići u Banske dvore, tada će vjerojatno to učiniti i ostali u oporbi, stoga se može očekivati da će se takav sastanak ubrzo održati. Mada, Mostov Nikola Grmoja jučer je izjavio kako čeka djela, ne samo riječi.

– Takvi susreti ne moraju biti redoviti, ali bilo bi korisno da budu povremeni, rekao je Plenković u petak navečer. Razviti dijalog s oporbom o važnim i bitnim temama za hrvatsko društvo, politiku, gospodarstvo i demokraciju je koristan, i ako bude volje za dijalog, mi smo tu, rekao je Plenković. Dodao je kako su ga 2020. odbili bez objašnjenja, a onda u medije puštali svoje stavove. Upravo zato bolje je susresti se, pogotovo u situacijama kad imamo snažne krize, a rat u Ukrajini i dalje traje, kaže Plenković.

Naravno, ovo je u skladu s politikom koju je tijekom cijelog mandata vodila čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, čiju europsku vladu podržavaju sve mainstream stranke, uključujući i klub socijalista te liberala i zelenih.

Ista vlada, isti premijer

I dok Andrej Plenković pokušava oporbu približiti sebi kako bi se smanjile društvene napetosti, predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja po starom. Jučer je dao prvu izjavu nakon formiranja treće Plenkovićeve vlade, ustrajući na tezi da je Plenković od birača dobio "šup kartu", te s tezom da je kršitelj Ustava baš Plenković, a ne on.

– Rezultati izbora pokazuju da je preko 60 posto birača željelo da Plenković ode, a zasad nije otišao. Štoviše, sve je isto – ista vlada, isti premijer. Ovo nije nova vlada, to je stara vlada, pa ništa od njih ni ne očekujem, kaže Milanović, podsjećajući da birači DP-a sigurno nisu glasali za Plenkovića, ali sustav je takav da je opet uspio "skrpati većinu". Po njemu, politički legitimitet premijera Plenkovića je upitan jer on nije izborni pobjednik nego je samo sakupio dovoljnu većinu.

Po čemu je točno Plenković kršitelj Ustava, nije rekao, ali tvrdi da je tako, te čak poziva i Ustavni sud da reagira.

– Imamo premijera koji sustavno krši Ustav i hvali se time, gazi ga, cipelari ga. Mislim na njegove riječi. Čovjek kaže da ga Ustav obvezuje samo u normalnim prilikama s normalnim osobama. Ustav ga ne obvezuje, radi protuustavno. Koje je rješenje, koji lijek? Zašto se USUD samoinicijativno ne oglasi i kaže da premijer krši Ustav. Vlada i predsjednik moraju surađivati, poručio je Milanović, aludirajući vjerojatno na to da se ne sastaju VNS i druge institucije u kojima po Ustavu njih dvojica moraju suodlučivati.

Objasnio je kako na konstituirajuću sjednicu Sabora u petak nije došao jer je to nepotrebno, kao što ni 2020. godine nije došao. "Samo ono što u Ustavu piše izrijekom, treba biti obavezno. Sve što ne piše, dozvoljeno je, ako nije zabranjeno", objašnjava svoj rezon predsjednik Republike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater