ministar prometa

Butković uvjeren da će HDZ u 8. jedinici doći do četiri mandata: "Nastavit ćemo investicije u Rijeci i Istri"

| Autor: Damir Cupać
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Prvoplasirani na HDZ-ovoj koalicijskoj listi u 8. izbornoj jedinici i predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković uvjeren je da će ostvariti najmanje četiri mandata na predstojećim parlamentarnim izborima i tako ponoviti dobar izborni rezultat s prošlih izbora. On je naglasio da je jamstvo za dobar izborni rezultat sve ono što je HDZ-ova vlada ostvarila kada je riječ o Primorsko-goranskoj županiji, Rijeci i Istri.

– Mi smo u 8. izbornoj jedinici napravili veliki posao. Napravljena su velika postignuća u koji mnogi nisu vjerovali, otvorena nova bolnica u Rijeci i u Puli. Pred dovršetkom je druga cijev tunela Učka, dovršetak Istarskog ipsilona u cijelosti, u promet je puštena cesta D 403 koja je preduvjet funkcioniranja Zagrebačke obale s kojom će Rijeka biti jača od Kopra. Tu je početak izgradnje autoceste Križišće- Žuta Lokva, obnovili smo čitav niz luka. Ono što nam ostaje je izgradnja željezničke infrastrukture. Jedan od prvih projekata je mofernizacija željezničke infrastrukture u Istri, krenut će izgradnja nizinske pruge, a i dvokolosiječna pruga kroz Rijeku. Veliki investicijski ciklus u Rijeci i Istri će se nastaviti kako bi još više do izražaja došao povoljan geostrateški položaj. Nastavit ćemo se boriti za ovaj naš kraj, a da će to tako biti, pokazuju naši rezultati. Imali smo dobru suradnju s lokalnom i regionalnom samoupravom jer želimo sa svima biti u partnerskom odnosu, poručio je Butković, najavivši da su osigurana sredstva za gradnju nove zgrade Općinskog suda u Rijeci.

On je predstavio i izborni program stranke.

Foto Sergej Drechsler

– Najbolje jamstvo za provedbu našega programa je ono što smo učinili do sada. Hrvatska je uređena, stabilna zemlja, zemlja koja je u teškim izazovima pandemije, energetske krize, potresa, Agrokora imala vladu koja je na sve krize odgovorila adekvatno. Hrvatski građani i hrvatski čovjek žive bolje nego 2016. godine. Hrvatska je ušla u eurozonu, schengenski prostor, spojili smo Hrvatsku Pelješkim mostom, dolaze nam višenamjenski borbeni avioni koji će nam dati sigurnost koja je bitna s obzirom na sve ono što se događa u Europi i svijetu. Podignu je kreditni rejting što nam je omogućeno da vodimo kvalitetnu makroekonomsku politiku, povoljnije zaduživanje, a izdavanjem narodnih obveznica potvrđeno je da nam hrvatski građani vjeruju, naveo je Butković. On je pojasnio da program ima pet stupova – uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

Foto Sergej Drechsler

– Pokrili smo sve segmente razvoja. I dalje suzbijamo inflantorne pritiske, zahvaljujući nizu mjeru osigurano je da struja i plin ne poskupljuju. Inflacija pada i plan je da je suzbijemo ispod dva posto. Osigurali smo makroekonomsku stabilnost i imamo jednu od najvećih stopa rasta u Europskoj uniji. Bez gospodarskog rasta ne mogu se povećati plaće i mirovine, a mi smo ih povećali. Nastavljamo smanjivanjem parafiskalnih nameta i poreza. Prosječna neto plaća je rasla i nastavit će rasti, a naš je plan da prosječna plaća dođe do najmanje 1.650 eura, minimalna bruto plaća će biti 1.250 eura, podići ćemo sve mirovine na najmanje 750 eura, otvorit ćemo 125.000 novih radnih mjesta, izjavio je Butković, obećavši da će HDZ-ova vlada nastaviti snažan investicijski ciklus u prometnu i energetsku infrastrukturu, a prioritet je ulaganje u željezničku infrastrukturu.

Foto Sergej Drechsler

– Ulagat ćemo u demografsku obnovu, udvostručit ćemo potpore za novorođeno dijete, proširiti broj partnera e-dječje kartice i omogućit ćemo popuste na brojne javne usluge zavisno o broju djece. Poticat ćemo i dalje zapošljavanje na neodređeno. Izgradit ćemo 18 centara za starije osobe, povećat ćemo mirovine za 30 posto i bit će najmanje 750 eura, uskladit ćemo odnos plaća i mirovina. Nastavit ćemo se boriti protiv korupcije, unaprijedit ćemo sustav kako bi institucije neovisno radile, a borba protiv korupcije bila što uspješnija. Nastavljamo s revitalizacijom zdravstvene infrastrukture. Hrvatska je sigurna zemlja, čuvat ćemo granicu, imamo modernu vojsku i ponosnu državu, nastavit ćemo se brinuti o hrvatskim braniteljima, rješavat ćemo sudbinu nestalih osoba. Zagovarat ćemo europski put Bosne i Hercegovine koja je otvorila pregovore s Europskom unijom kako bi se čuo hrvatski narod u BiH, kako bi se njihova izborna prava poštivala, zaključio je Butković.

Drugoplasirani na listi uvjeren je da će HDZ ostvariti povijesni rezultat u 8. izbornoj jedinici.

– Vlada Zorana Milanovića blokirala je sve istarske projekte zbog sukoba između SDP-a i IDS-a. Kada je HDZ došao na vlast sve je pokrenuto, a rezultat je izgradnja pulske bolnice, Istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka. Vesele nas investicije u modernizaciju željezničke infrastrukture, ulaganja u brodogradnju kako bi ona opstala i u Rijeci i u Puli, izjavio je Kliman.

Davor Zubović koji je osmoplasirani na HDZ-ovoj koalicijskoj listi rekao je da se HSU odlučio izaći na izbore s HDZ-om jer se tako najbolje bore za prava umirovljenika.

Foto Sergej Drechsler

– Suradnja HSU-a s HDZ-om u prošlom mandatu dala je dobre rezultate. Sada slušamo kako mnogi umirovljenicima obećavaju veće mirovine i spominju iznose koji nisu realni. Pozivam sve umirovljenike da izađu na izbore i da razmisle tko je ostvario ono što je obećao i tko nam nudi ono što je realno. Mislim da je realno ono što je HDZ naveo u izbornom programu, uvjeren je Zubović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter