svjetski dan cirkusa

Na dan izbora nećete biti na prijavljenoj adresi? Donosimo upute kako glasati van mjesta prebivališta i u inozemstvu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)

(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će parlamentarni izbori biti održani u srijedu, 17. travnja. Ovom odlukom ta srijeda će biti neradna, a reakcije na ovu neočekivanu odluku se neprestano nižu.

A evo i jedne zanimljivosti - 17. travnja se obilježava i Svjetski dan cirkusa. Slučajnost?

Obzirom da je ovo tek drugi put u povijesti države da se parlamentarni izbori ne održavaju u nedjelju (prvi put je bio 3. siječnja 2000. godine), već sredinom tjedna, neki građani su ostali zatečeni, obzirom da već sada znaju da na taj dan neće biti na mjestu prebivališta. S tim u vidu, donosimo jednostavan pregled i upute kako se registrirati za glasanje van mjesta prebivališta, ali i u inozemstvu.

Za kraj ovog uvodnog dijela, još jedna zanimljivost - trećesiječanjski izbori su bili prvi put od samostalnosti Hrvatske (10 godina) da je HDZ izgubio vlast.

Tko može glasati

Prema podacima s e-Građana, biračko pravo ima svaki punoljetni hrvatski državljanin, ali i državljani EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj te oni koji su se trenutno zatekli u RH.

Svi punoljetni državljani RH upisani su u Registar birača. On služi kao svojevrsna zbirka osobnih podataka o svim biračima s prebivalištem u Hrvatskoj, o onima bez prebivališta u Hrvatskoj te drugim EU državljanima koji ostvaruju biračko pravo u Hrvatskoj. Svoje podatke u Registru birača možete provjeriti online na poveznici.

Za razliku od Registra, postoji i Popis birača. To je dio Registra koji se sastavlja prije svakih izbora, a nakon zatvaranja registra 10 dana prije izbora. Na Popisu se nalaze birači u Hrvatskoj s važećim osobnim iskaznicama, ali i birači bez prebivališta u zemlji koji su se registrirali za glasanje.

Kako glasati van mjesta prebivališta i u inozemstvu

Pitanje koje muči mnoge jest upravo ovo - kako glasati ako niste na mjestu prebivališta ili ste u inozemstvu? Na stranici e-Građani uputa je sljedeća: birači koji se na dan izbora zateknu izvan mjesta prebivališta mogu se na osobni zahtjev privremeno upisati u gradu ili općini gdje će se na dan izbora odnosno državnog referenduma zateći.

Zahtjev za privremeni upis podnosi se nadležnom upravnom tijelu (neovisno o mjestu upisa u Registar birača) najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora - dakle, najkasnije 7. travnja za ovogodišnje parlamentarne izbore.

Još jednostavniji način podnošenja zahtjeva za privremenim upisom jest online, putem e-Građana. Na e-Građanima se također mogu pregledavati i izmjenjivati podneseni zahtjevi te predati zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter