ZAGREB

Vladimir Bilek po četvrti put ide po saborski mandat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupničko mjesto češke i slovačke nacionalne manjine pokušat će na parlamentarnima izborima još jednom osvojiti Vladimir Bilek koji je u ponedjeljak DIP-u predao svoju kandidaturu.

Bilek je istaknuo da je pripremio četverogodišnji program za češku i slovačku nacionalnu manjinu koji se nada pretočiti u operativni program Vlade RH za nacionalne manjine.

„Radit ću ne samo na očuvanju jezika, tradicije i kulture nego i na razvoju manjinskog školstva, bilateralnim odnosima ali i razvoju komunalne, cestovne i ostale infrastrukture na područjima gdje žive Česi i Slovaci u Hrvatskoj”, kazao je Bilek nakon predaje kandidature.

Bilek kaže ovo mu je četvrti put da se kandidira za zastupnika u Hrvatskom saboru češke i slovačke nacionalne manjine.

Vezano za potporu budućoj Vladi kazao je kako će o tome nakon izbora odlučiti Savjet saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu.

Mjestu saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine nada se i gospodarstvenik Ivan Komak, koji je svoju kandidaturu predao prošlog tjedna.

Po novi mandat i Ermina Lekaj Prljaskaj

Novi mandat u Saboru pokušat će na izborima osvojiti i dosadašnja zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj koju kandidira Unija Albanija u Republici Hrvatskoj, a koja je u dva mandata zastupala pet nacionalnih manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku).

„Mislim da sam ih časno zastupala i želim ih nastaviti zastupati”, kazala je nakon predaje kandidature. Iako je upravo za njen mandat prijavljeno najviše manjinskih kandidatura, očekuje da će ga potvrditi.

„Ne vidim konkurenciju jer sam u ove četiri godine radila ne samo za albansku nego i za bošnjačku, makedonsku, slovensku i crnogorsku manjinu i mislim da je većina bila zadovoljna mojim radom”, kazala je.

Na pitanje s kim će surađivati nakon izbora, kazala je da će s pobjednikom izbora, "neovisno o tome je li riječ o lijevoj ili desnoj opciji".

Na mjesto zastupnika pet nacionalnih manjina pretendiraju i Bermin Meškić kojeg je predložila Stranka demokratske akcije Hrvatske, Idris Selejmani, kandidat Udruge građana albanske nacionalne manjine grada Poreča – Poreštine, te Habib Tahiri kojeg predlaže Udruga Albanaca Sisačko-moslavačke županije.

Taj mandata pokušat će osvojiti i Armin Hodžić i Nedžad Hodžić koji su kandidature predali ranije, kao i Enver Rečica kandidat Zajednice Albanaca Slavonije i Baranje te Mensur Ferhatović koji planiraju kandidature predati u utorak.

DIP je u ponedjeljak zaprimio i kandidaturu Barija Ahmedija kojeg je kandidirala Udruga Turaka Hrvatske za zastupnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum