SVEČANOST U HKD-U NA SUŠAKU

Andrej Plenković na 34. rođendanu riječkog HDZ-a: Pobijedit ćemo i u 8. jedinici, i u cijeloj državi

| Autor: Damir Cupać
(Snimila: Ana Križanec)

(Snimila: Ana Križanec)


Bude li se mjerilo po realiziranim projektima naše Vlade u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji, HDZ će pobijediti u Rijeci, ali i u Hrvatskoj, poručio je predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković na obilježavanju 34. obljetnice osnutka riječkoga HDZ-a koja je održana u HKD-u na Sušaku. Njegov optimizam dijele potpredsjednik Vlade i HDZ-a Oleg Butković, ali i predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović.

– Naša snaga su zajedništvo inspirirano velebnom ulogom prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Zahvaljujući njegovoj državničkoj mudrosti u presudnim vremenima, hrvatski je narod ostvario san o neovisnoj državi. Fascinantno je da je stranka nastala 1989. godine, naš HDZ, kroz 35 godina uspjela ostati najvažnija i najsnažnija hrvatska stranka. Mi kao politički nasljednici u osam smo godina provodili politiku modernog suvereniteta koju smo pretočili u program Vlade, u proračune koje smo predlagali i u realizaciju brojnih projekata kojima smo učinili Hrvatsku boljom. Osnova modernog suverenizma je snažna i demokratska Hrvatska koja je čvrsto pozicionirana u Europskoj uniji i u euroatlantskim asocijacijama. Hrvatska koja je dio Schengena i koja je uvela euro, a očekuje nas i članstvo u OECD-u. Osnažili smo naše financije i gospodarstvo. Imamo odgovornu vladu koja vodi računa o kvalitetnom upravljanju javnim financijama, poručio je Plenković.

Rast plaća i mirovina


On je naglasio da je stanje u Hrvatskoj takvo da se više nitko ne sjeća 2016. godine i vremena nakon mandata premijera Zorana Milanovića.

– Tada je kreditni rejting bio četiri i pol razine ispod današnjega, plaće i mirovine bile su značajno manje, nije bilo velikih projekata. Uspjeli smo promijeniti takvu sumornu sliku Hrvatske zbog toga što smo kvalitetno upravljali javnim financijama, pažljivi smo s rashodima, a prihode smo povećali. To se najbolje vidi u Primorsko-goranskoj županiji i na primjeru LNG terminala na Krku. SDP je činio sve kako bi opstruirao taj projekt, a mi smo ga realizirali i osigurali energetsku neovisnost. U to vrijeme nismo ni slutili da ćemo se suočiti s COVID-om 19, a potom i brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu koja traje pune dvije godine. Da nismo imali LNG, suočavanje s nevjerojatnom cijenom energenata bilo bi nam puno teže jer bi u velikom dijelu ovisili o uvozu ruskog plina. To je dobar primjer modernog suverenizma, rekao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a podsjetio je da Vlada već dvije godine subvencionira cijenu energenata, a sjetio se i vremena pandemije kada su spašene stotine tisuća radnih mjesta.

Zahvala utemeljitelja

U ime utemeljitelja koji su stvarali riječki HDZ 1990. godine, svima je zahvalio predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Primorsko-goranske županije Zvonko Radočaj.

– Imali smo hrabrosti i snage ustati protiv jednoumlja. Kao i tada, i danas osjećamo zanos i ljubav prema domovini i hrvatskom narodu. Ponosni smo što smo s prvim hrvatskim presjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, ostvarili tusućljetni san i ostvarili hrvatsku državu. Povijest se ne smije zaboraviti zbog sudbine budućih naraštaja, rekao je Radočaj.

– Na taj smo način zaštitile i građane i gospodarstvo, zadržali smo socijalnu koheziju i imamo najbrži gospodarski oporavak. Sve nam je to omogućilo velike investicije u riječku luku, gradnju druge cijevi tunela Učka, prometnih pravaca, ulagali smo u Gorski kotar, kao i u sve hrvatske krajeve. Čistoga obraza i s ponosom možemo pokazati rezultate našega rada – prosječna plaća 2016. godine bila je oko 759 eura, a danas je oko 1.200 eura, minimalna plaća danas je preko 800 eura i narasla je 100 posto, a prosječna mirovina rasla je 50 posto u odnosu na 2016. godinu. Proveli smo povijesnu reformu plaća u državnom i javnom sektoru, ponosan je Plenković.

Identitetska pitanja


U nastavku je upozorio članove i simpatizere da ne dozvole političkim suparnicima da ignoriraju i minimiziraju rezultate HDZ-ove vlade. Plenković je na kraju zaključio da nije zaboravio donositi identitetske odluke. Naveo je vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja kako bi se pokazao respekt prema državi i njezinim simbolima.

– Donijeli smo Zakon o hrvatskom jeziku, protiv kojega su bili, ili su bili suzdržani ili nisu ni došli u sabornicu isti oni koji su bili protiv pomoći Ukrajini. Bili su na krivoj strani povijesti, a to i te kako dobro znaju oni koji će izaći na birališta. I zato smo uvjereni u pobjedu na izborima, poručio je Plenković.

Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković podsjetio je sve u dvorani da HDZ očekuje velika izborna bitka i da se svi moraju zajedno držati.

– Budimo ponosni na godine kada se stvarao HDZ i na sve ljude koji su ga tada vodili, pokazavši ljudsku hrabrost, a sve ih je predvodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Budimo ponosni i danas jer pod vodstvom predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića ostvarujemo velika postignuća u svim područjima. Hrvatska je bolja i uspješnija nego što je bila 2016. godine. Bolja i uspješnija je Rijeka, kao i Primorsko-goranska županija. Zato sam uvjeren da ćemo na sljedećim izborima, kada god oni bili, u proljeće ili jesen, pobijediti ukupno, ali i u 8. izbornoj jedinici. Svi oni koji nas napadaju, neka se zapitaju kakva je Hrvatska bila 2016. godine, a kakva je danas. Ponosam sam što smo u osam godina napravili tolike i takve iskorake koje oni ne mogu ni zamisliti, a kamoli ih provesti. Ulazimo u tešku utakmicu u kojoj su sve stranke protiv nas i veći dio medija. Ali nije to prvi put i mi ćemo opet zahvaljujući našem zajedništvu i snazi pobijediti i to na način da ćemo ostvariti najbolji izborni rezultat, prognozirao je Butković.

Škrgutanje zubima


Predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović izjavio je da današnja generacija živi san onih koji su na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom stvarali Hrvatsku.

– Naša je Rijeka i brojni projekti koji su se realizirali ili će se realizirati, kao što je ACI-jeva marina, najbolji dokaz uspješnosti ove Vade i brige za sve građane i sve hrvatske krajeve. Grad koji teče proživljava renesansu i iz postindustrijskog i arhaičnog grada se pretvorio u grad perjanicu zahvaljujući politici ravnomjernog razvoja Hrvatske. Krajnja ljevica divlja i škrguće zubima, ali HDZ i Andrej Plenković vodit će Hrvatsku i sljedeće četiti godine, uvjeren je Ostrogović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini