između ostalog...

Bivši glavni državni odvjetnik otkrio što je trebalo diskvalificirati Turudića: "Nije smio biti na tom sastanku"

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Krunislav Olujić u Newsroomu je komentirao izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a.

"Stranački čovjek"

"U međuvremenu se dogodilo nešto što potpuno diskvalificira Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Između razgovora u Vladi i upućivanja prijedloga Vlade po predsjedniku Vlade Plenkoviću dogodila se jedna neprihvatljiva stvar i koja diskvalificira Turudića kao kandidata, a to je da je sudjelovao u razgovoru na koalicijskom sastanku HDZ-a s koalicijskim partnerima, što je nedopustivo jer se ovog puta bez ikakve maske Turudić kvalificirao kao stranački čovjek", kazao je Olujić za televiziju N1.

"Turudić, da je imao imalo obraza i svijesti o funkcioniranju Hrvatske kao pravne države i mjestu i ulozi državnog odvjetnika u sustavu pravosudne vlasti i kao neovisnog tijela nije se smio pojaviti na tom sastanku i sebe cjelokupnoj hrvatskoj javnosti prikazati kao stranačkog kandidata. Ovako je totalno i do kraja sebe diskvalificirao, neovisno što je danas dobio većinu upravo tih partnera", dodao je.

Takva osoba nije smjela doći na tu funkciju

Naveo je i što je najviše sporno u vezi Turudića. "Stranačko lobiranje oko županijskog suda, laganje pred saborskim odborom za pravosuđe, spoznaja da se družio s osobama koje su došle pod udar kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske i da si se ti kao predsjednik županijskog suda sastao s tim osobama", rekao je Olujić za televiziju N1.

Smatra da su to stvari koje ga diskvalificiraju kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković branjenjem Turudića "zakucao posljednji čavao u lijes Hrvatske kao pravne države".

"Takva osoba nije smjela doći", rekao je o Turudiću. "To je najmoćnija pozicija u hrvatskoj sudbenoj vlasti."

Navodi da Turudić može utjecati na sve predmete koji su u nadležnosti DORH-a. "Pučki rečeno, svemoguć je, pa čak i odlučuje o odustanku kaznenog progona, može kazneno progoniti po nalogu političke opcije koja ga je izabrala."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter