nema nedoumica

Imamo nedvosmislen odgovor Državnoodvjetničkog vijeća: "Turudić je morao na novu sigurnosnu provjeru"

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Josip Regović/Pixsell)

(Snimio Josip Regović/Pixsell)


Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP), sazvao je za sutra sjednicu tog tijela na kojoj će predložiti tematsku sjednicu "Provođenje postupka izbora glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske". Predsjednik Zoran Milanović i oporba tvrde da je Ivan Turudić imenovan protuzakonito jer prethodno za njega nije zatražena sigurnosna provjera. Da bi se održala ova sjednica, s tim se mora složiti HDZ-ova koalicija, čiji je stav da je prilikom Turudićevog imenovanja sve učinjeno sukladno zakonu.

U javnosti su prisutne dvije vrste argumenata protiv dolaska Turudića na čelo DORH-a. Njega se osporava zato što se 2015. sastajao sa Zdravkom Mamićem nakon što je on izašao iz pritvora i bio pod istragom te zbog toga što je lagao o naravi svog odnosa s Josipom Rimac. Drugi argumenti se, pak, tiču (ne)postupanja Vlade, koja je predložila Turudića za glavnog državnog odvjetnika. O tome je naročito u nedjelju u intervjuu za N1 televiziju govorio predsjednik Milanović. On je uvjeren da se u Saboru nije smjelo glasovati o Turudiću prije nego što SOA napravi njegovu sigurnosnu provjeru.

Zakonske odredbe

Milanovićeve su teze slične onom što nam je na naš upit u petak odgovorilo Državnoodvjetničko vijeće, koje je u studenom u javnom pozivu za glavnog državnog odvjetnika navelo da kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost mora u prijavi priložiti potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere. Zakon o državnom odvjetništvu, članak 22., propisuje da se za glavnog državnog odvjetnika može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

Nadalje, prema Zakonu o Državnoodvjetničkom vijeću, članak 58. stavak 5., Državnoodvjetničko vijeće prije imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika traži sigurnosnu provjeru za kandidata koji ne obnaša državničkoodvjetničku dužnost. Isti zakon, članak 58. stavak 7., propisuje i da se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Ovih nekoliko zakonskih odredbi podloga su za tvrdnje da ni za zamjenika glavnog državnog odvjetnika, ni za glavnog državnog odvjetnika, ne može bez sigurnosne provjere biti izabran kandidat koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost.

Sada smo, zbog nedoumica koje postoje, DOV-u uputili vrlo jednostavno pitanje, mora li se za kandidata koji ne obnaša državnoodvjetničku dužnost, a to je u ovom slučaju Turudić, zatražiti sigurnosna provjera prije imenovanja za glavnog državnog odvjetnika.

– Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske jednaki, u predmetnom javnom pozivu Državnoodvjetničkog vijeća navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, odgovor je DOV-a iz kojeg, kao i onog što su nam ga dostavili prije pet dana, nedvosmisleno proizlazi da je Turudić morao ići na sigurnosnu provjeru s kojom se unaprijed suglasio.

SOA-in rezime

No, stav je Vlade da su za Turudića dovoljne bile sigurnosne provjere koje je on kao sudac prolazio 2009., 2014. i 2019., da nova nije bila potrebna.

– Za Ivana Turudića u zadnjih 15 godina rađene su tri sigurnosne provjere. Još 2009. rađena je sigurnosna procjena koju je prošao i nakon toga je obnašao dužnost županijskog suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Također je 2014. rađena sigurnosna procjena, kao što znate, tada je ravnatelj SOA-e bio sadašnji predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, i on je prošao i tu procjenu. Prošao je i treću, 2019., i nikada u tom postupku ni na koji način nije iskazana sumnja o zadovoljavanju kriterija koje treba zadovoljiti sudac županijskog suda ili visokog kaznenog suda.

Svejedno, kao što je to već nekoliko puta komunicirao predsjednik Vlade, on je prije donošenja odluke zatražio od SOA-e da mu za kandidata Turudića napravi svojevrstan rezime na temelju svih do sada obavljenih sigurnosnih procjena. Kako je ta procjena bila pozitivna, stečeni su uvjeti da Vlada predloži Turudića za glavnog državnog odvjetnika. U Vladi ne vidimo razlog zbog kojeg bi se moralo provesti novu sigurnosnu provjeru, izjavio je jučer potpredsjednik Vlade Branko Bačić, ministar graditeljstva.

Premijer Plenković je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, kazao da je "priča o Turudiću stavljena ad acta izglasavanjem kandidata u Saboru". Iz njegovih se riječi može shvatiti da Turudić nikad kao glavni državni odvjetnik neće biti predmet sigurnosne provjere.

Nije bilo zapreka

– Predsjednik Republike ide potpuno izvan svojih ovlasti. Njegova uloga u odabiru glavnog državnog odvjetnika ne postoji. Što se tiče Turudićevih sigurnosnih provjera, on ih je prolazio 2009., 2014. i 2019. Njegova aktualna sigurnosna provjera, koja traje pet godina, još uvijek vrijedi. Ja novu nisam niti mogao tražiti. Zato sam od SOA-e tražio što sam mogao, svojevrsni rezime dosadašnjih sigurnosnih provjera, a to sam i dobio. Da je bilo nešto suprotno onom što se nameće iz zaključka tog rezimea da nema nikakvih sigurnosnih zapreka, nadležne službe bi mi valjda to signalizirale. Nisu.

Poanta je da za Turudića kao glavnog državnog odvjetnika neće biti sigurnosne provjere, nije je bilo ni za predsjednika Vrhovnog suda, naglasio je premijer Plenković. Turudić bi glavni državni odvjetnik trebao biti do 2028. Ako će se i za četiri godine prijaviti na javni poziv, neće više morati potpisati suglasnost za sigurnosnu provjeru jer će u tom trenutku obnašati državnoodvjetničku dužnost.

Na stranici Vlade promijenjena izjava

Nejasno je još kakav je to točno zahtjev premijer Plenković uputio SOA-i u vezi s Turudićem. On je prije tjedan dana, po završetku koalicijskog sastanka, rekao novinarima da je za Turudića "zatražena sigurnosna provjera".

Tako je premijer citiran i na web stranici Vlade. Jedan je internetski portal objavio u četvrtak i screenshot dijela te Plenkovićeve izjave s web stranice Vlade. Ali, naknadno je taj tekst izmijenjen i sada na službenoj stranici Vlade piše da je premijer "rekao da je zatražen rezime sigurnosnih provjera za Turudića".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini