CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE MORA iz rovinja

OMRAŽENIH KOMPAS MEDUZA SVE JE MANJE, ali množe se neki drugi neželjeni organizmi

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija s Valkana (Snimio Amir Musemić)

Ilustracija s Valkana (Snimio Amir Musemić)


Centar za istraživanje mora rovinjske podružnice Instituta Ruđer Bošković predstavio je novu kartu rasprostranjenosti želatinoznog planktona u istarskom priobalju u razdoblju između 1. do 8. srpnja.

Prema izjavi dr. Tjaše Kogovšek iz navedenog Instituta trenutno je manje dojava ribara i kupača o pojavnosti kompas meduza. Da je ovih neželjenih meduza manje potvrdili su i ribari iz područja Umaga, Novigrada i Savudrije. To je u skladu i s očekivanjem. Kao što smo već pisali kompas meduze pojavile su se u priobalju početkom lipnja. Kako je sezona pojava meduze ove vrste na otvorenom moru od veljače do srpnja, očekuje se da će polako početi nestajati, smanjivati će im se broj. Ranijih godina rijetko ih se primjećivalo u kolovozu, a u rujnu ih vjerojatno uopće neće biti uz obalu. No to ne vrijedi za rebraše ili morski orah. Njihova je brojnost najveća u rujnu.  

IRB je u svom postu na facebooku objavio i poziv svima da javljaju o pojavi želatinoznog planktona:

"Predstavljamo kartu rasprostranjenosti meduza na temelju vaših dojava. Imajte na umu da više vrsta može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene. Zato vas potičemo da nam nastavite slati svoja zapažanja i pomognete nam poboljšati naše karte distribucije na tkogovs@irb.hr ili putem društvenih mreža @CIMrovinj (datum, slika i lokacija).

Zaprimili smo 21 zapažanje u tjednu od 1.7. – 8.7. 2022. Najviše dojava zaprimili smo o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella; 16), 4 opažanja morskog oraha (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.). Dva promatrača poslali su nam informacije s iste lokacije (kompas meduza) i samo 2 promatrača izvještavaju o više od 2 vrste na istoj lokaciji," navodi se u njihovom postu na facebook stranici.Ilustracija

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater