CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE MORA

CRVENA PLIMA, MORSKI SNIJEG I LJEPLJIVE TVARI: Naglo zatopljenje mora potaknulo razvoj neugodnih pojava za kupače i ribare

Sadašnje stanje mora je značajno drugačije od stanja mora prije godinu dana čime se nastavlja trend prema kojem se u zadnjih 5-7 godina redoslijed događaja u morskom ekosustavu sve više i više udaljava od relativno stabilnog stanja u periodu između 2000-2010. godine, kaže predstojnik rovinjskog Centra za istraživanje mora dr.sc. Martin Pfannkuchen

| Autor: Jasna ORLIĆ
Vrsta planktona Noctiluca scintillans odgovorna je za pojavu crvene plime i nakupine kao i za bioluminiscenciju vidljivu noću u moru (Foto: CIM Rovinj)

Vrsta planktona Noctiluca scintillans odgovorna je za pojavu crvene plime i nakupine kao i za bioluminiscenciju vidljivu noću u moru (Foto: CIM Rovinj)


More je posljednjih dana naglo zatoplilo. Mnogi su primijetili različite biološke nakupine koje nisu ugodne za plivače pa niti za ribare.

Za pojašnjenje trenutačnih bioloških i ekoloških pojava u moru pitamo predstojnika Centra za istraživanje mora, Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja, dr.sc. Martin Pfannkuchen. Stručnjaci iz instituta redovito uzorkuju more na određenim mjernim točkama.

Neobičan slijed plankotonskih vrsta

- More je ove godine ostalo neobično dugo hladno, a zatim je došlo početkom 6 mjeseca do vrlo brzog zagrijavanja površinskog sloja. Istovremeno smo zabilježili vrlo neobičan slijed planktonskih vrsta i dugu prisutnost dinoflagelata vrste Noctiluca scintillans u velikoj brojnosti. Vrsta Noctiluca scintillans odgovorna je za pojavu crvene plime i nakupine kao i za bioluminiscenciju vidljivu noću u moru te pojavu morskog snijega - ljepljivi agregati organske tvari, u manjim i većim dimenzijama.

U prvom dijelu godine smo opazili veliku brojnost želatinoznog zooplanktona (meduze) različitih vrsta, a početkom ljeta vidjeli smo i manji broj meduza vrste Pelagia noctiluca (koja znatno više peče nakon dodira). Ciljane vrste za rekreativne i profesionalne ribare i dalje pokazuju trend da ima sve manji broj većih primjeraka. Morski snijeg i ljepljivi agregati u moru i na morskom dnu znatno otežavaju rad s ribarskim alatima, a primarna produkcija i stopa takozvanog biofouling (obraštaj) u ovom dijelu godine raste, pojašnjava predstojnik i nastavlja.

- Primijećene su veće nakupine biološkog materijala u formi crvene plime (Noctiluca scintilans), ali i nakupine morskog snijega i ljepljivog organskog materijala kao proizvod metaboličkih aktivnosti planktonske zajednice. Početkom lipnja opazili smo mali broj meduza koje su neugodne za kupaće, jer kontakt s njima rezultira bolnom reakcijom kože. Rebraše smo do sada opazili samo u vrlo maloj brojnosti.

Nestaju morske cvjetnice

Sadašnje stanje mora je značajno drugačije od stanja mora prije godinu dana čime se nastavlja trend prema kojem se u zadnjih 5-7 godina redoslijed događaja u morskom ekosustavu sve više i više udaljava od relativno stabilnog stanja u periodu između 2000-2010. godine.

Duž naše obale dodatno bilježimo da bitna staništa karakterizirana makroalgama i morskim cvjetnicama nestaju kao rezultat klimatskih promjena i antropogenog pritiska, zaključuje Martin Pfannkuchen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater