URADI SAM(A)

Zahvaljujući savjetima frizerki, kućna radinost cvate: POTRAŽNJA ZA BOJOM ZA KOSU VEĆA I ZA 20 POSTO

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


I sam pogled na police specijaliziranih trgovina za kozmetiku, s naglaskom na boje za kosu, pokazuje da je izbor nijansi veći no ikad

I sam pogled na police specijaliziranih trgovina za kozmetiku, s naglaskom na boje za kosu p(d)okazuje da je izbor nijansi veći no ikad. Trgovci su, dakle, nemogućnost odlaska u frizerske salone nadomjestili brojnošću nijansi i proizvođača na način da vam se od ponuđenog izbora i uzoraka, zavrti u glavi. Uz to, primijetili smo i dodatak, koji je do jučer bilo teško nabaviti - četkice i posudice za bojanje kose.

Od viška glava -boli

Međutim, u slučaju jasno definirane boje za kosu, one koju godinama imate i ponosno njegujete, sada ne vrijedi pravilo "od viška glava ne boli". Upravo suprotno, ako ne kupujete poput mene prema fotografiji najljepše djevojke, odnosno kose na omotu proizvoda, lako se može pogriješiti.

Koliko su Rovinjke spremne riskirati i da li plaču u mraku svojih kupatila nakon što im je recimo, dobar suprug, namazao četkicom boju po glavi, nisam saznala. No, ono što sam neslužbeno doznala je to da je u odnosu na vrijeme pred korone, kupovina boja za kosu porasla za 20 posto, što govori u prilog tome da se Rovinjke u svojoj koži, kao i u intimi svojih domova, unatoč i svemu usprkos, žele osjećati poželjno i lijepo.

A kako im pomoći da ubodu najbolju boju za sebe, upitali smo Ana Mariju Burić, cijenjenu frizerku i vlasnicu Frizerskog salona "Ana Marija", koja je u vrijeme koronavirusa, i stjecajem okolnosti, posao u salonu zamijenila s, kako veli, teleoperaterskim.

Naime, njene vjerne mušterije, ali i sve više novih klijentica, traže je preko mobitela savjet oko izbora boja, ali i šišanja. Uz činjenicu, da njene škare miruju 35 dana to je i ne čudi previše.

Instrukcije putem mobitela

- Frizerske škare, kako moje, tako i ostalih kolegica, u stanju su mirovanja posljednjih 35 dana. Ne čudi stoga što se putem mobitela kao i s propisane distance klijenti raspituju o mnogo čemu, a posljednjih dana naviše o mogućnosti ponovnog otvaranja salona. U međuvremenu, mnogi su se priklonili metodi "uradi sam" pa su i najčešća pitanja vezana za taj proces, kaže nam Ana Marija Burić koja, uz općenitu njegu kose koja podrazumijeva jednotjedno pranje kose kvalitetnim šamponom - po potrebi i nanošenjem regeneratora na vrhove - te prirodno sušenje, podsjeća i na često zaboravni način šišanja šiški po kojem se to čini na suhoj, a ne mokroj kosi.

- Najviše je pitanja oko izbora boje za kosu. U situaciji kada niste sigurni koja vam je boja zadnji put nanesena na kosu, opredijelite se za hladniju nijansu u odnosu na osnovnu boju vaše kose, nikako svjetliju. I dok će crnke, brinete i crvenokose žene lakše riješiti ovaj problem, plavuše trebaju biti opreznije. Njima, pak, sugeriram da potraže pepeljaste ili biserne tonove jer bi im u protivnom izrast mogao postati žut, kaže Ana Marija Burić, koja ipak smatra da je najsigurnije izbjegavanje moguće greške upotreba spreja u boji, koji opet mora biti za dvije nijanse tamniji od korijena kose.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater