USPJEH FOTOGRAFKINJE IZ HRVATSKE

INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY AWARDS: Rebeka Legović pobjednica prestižnog međunarodnog natjecanja

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Nagrađena fotografija "Temple of Colors" Rebeke Legović

Nagrađena fotografija "Temple of Colors" Rebeke Legović


Rebeka Legović, uspješna fotografkinja iz Rijeke, jedna je od pobjednica prestižnog međunarodnog natjecanja International Photography Awards (IPA). Njena je modna serija fotografija "Temple of Colors" nagrađena prvim mjestom u kategoriji "Advertising". Nagrađene modne fotografije Rebeke Legović odlikuju se intenzivnim koloritom, pomalo futurističkom kompozicijom, te čistoćom i ljepotom kadra.  

O kakvom je uspjehu riječ svjedoči i činjenica da je na ovogodišnje međunarodno natjecanje International Photography Awards (IPA) pristiglo je 13 tisuća prijava, fotografkinja i fotografa iz 120 zemalja svijeta, a ugledni međunarodni žiri, sastavljen od renomiranih stručnjaka za fotografiju, birao je pobjednika u svakoj od 13 kategorija.

Suci su pohvalili ovogodišnje pobjednike te njihov izuzetan rad u različitim žanrovima i stilovima.

"U ovim nezapamćenim vremenima, ovogodišnje prijave odražavaju neke od najvećih izazova s kojima se suočava naša generacija - poput virusa koji je na neki način utjecao na svaku osobu na zemlji. Vidjeli smo najbolje od fotografije - bilo da pokriva pandemiju COVID-19 ili svjetski ustanak protiv nepravde, a pobjednički radovi neki su od najboljih koje sam imao prilike vidjeti u posljednjim desetljećima", kazao je Hossein Farmani, osnivač i predsjednik IPA.

Radi podrške izvanrednom radu profesionalnih i amaterskih fotografa širom svijeta tijekom krize COVID-19, International Photo Awards izjednačit će novčane nagrade koje se ove godine dodjeljuju pobjednicima kategorija s jednakim novčanim prilogom dobrotvornoj organizaciji po izboru pobjedničkog fotografa u njihovoj zajednici, jedna je od aktualnih odluka IPA.

Ovo nije prva nagrada Rebeke Legović na International Photography Awards. Prošle je godine naime osvojila prvo mjesto u kategoriji mode na ovom prestižnom natjecanju. Nagrađena je za fotografiju pod naslovom "Siblings" te stekla titulu "Advertising photographer od the year", a bila je i dobitnica "Honorable mention" u kategoriji arhitekture za fotografiju "Ni na nebu ni na zemlji".

Rebeka Legović, rođena je 1980. u Rijeci, a nakon završene Srednje talijanske gimnazije, upisala je Fakultet komunikologije i novinarstva u Trstu gdje je i diplomirala 2006. godine. Od 2003. radi kao novinarka za brojne hrvatske, slovenske i talijanske medije. Od 2010. godine intenzivno se bavi fotografijom, u posljednje vrijeme zaokupljena je temama arhitekture i mode.

Članica je Fotokluba Rijeka. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i ona osvojena na La Grande Photo International Photography Awards (Pariz), International Photographer Of The Year (London), 13th Julia Margaret Cameron Award (London) i Urban Photo Awards (Trst). Izlagala je u Hrvatskoj i inozemstvu, a između ostalog i na skupnoj izložbu najutjecajnijih žena fotografa 20. i 21. stoljeća "Women & Photography" u Udinama, kao i skupnoj izložbi najutjecajnijih hrvatskih fotografa 21. stoljeća "Croatian Photography Today" u Pekingu. Njene su fotografije izlagane na značajnim skupnim izložbama diljem svijeta, popu "Imagenation" u Galerie Des Arenes u Arlesu, "Printswap" u Foley Gallery u New Yorku, "13th Julia Margaret Cameron Award" u FotoNostrum Gallery u Barceloni, "Best of show" u Splashlight Studios u New Yorku te "Urban Photo Contest" u Trstu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum