Ljetni klasik

Ovo su prednosti nošenja lanene odjeće u toplim ljetnim danima

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Ljeto samo što nije pokucalo na vrata, a mnogi su u điru sastavljanja ljetne garderobe.

Kada su pitanju materijali, glavnu riječ ljeti vodi upravo lan! Od tunika i haljina, košulja ili bluz, odjeća od lana idealna je za dozu svakodnevne odjevne profinjenosti tijekom toplijih mjeseci.

Osim što ga volimo zbog klasične elegancije koju pruža, nošenje lana nudi mnoge prednosti.

Prozračnost

Zbog vrste i načina tkanja, kao i prirodnih svojstava, lanena tkanina je iznimno prozračna te omogućava strujanje zraka između vlakana. To znači da nošenje lanene odjeće umjesto one napravljene od sintetike omogućava to da ga nosite a da ga skoro pa nećete niti osjetiti na koži, te se, čak i ako se oznojite, neće zalijepiti za kožu te vam noseći ga neće biti nelagodno.

Upija vlagu

Lanena tkanina je vrlo upijajuća i brzo će ukloniti znoj s kože. Ne samo da lan upija vlagu, već je brzo otpušta natrag u zrak, a ako niste znali, upravo zbog svoje strukture lan može upiti čak petinu svoje težine prije nego što postane vlažan ili mokar. To znači da će, ako i upije puno tekućine, malo je vjerojatno da ćete uopće osjetiti vlagu!

Provodi toplinu

Osim što će vam biti ugodan za nositi, lan sam po sebi ne zadržava toplinu već ju otpušta kroz tkaninu, što znači da će vam noseći odjeću od lana biti uvijek ugodno i prozračno.

Reflektira toplinu

Ne samo da lanena tkanina odvodi toplinu, već ju također i reflektira. Nema bolje stvari za ljeto nego od dobrog starog lana!


Podijeli: Facebook Twiter