MALMÖ

Modni đir Švedskom: Istražile smo koji su modni komadi ključni za pravi skandi stil

| Autor: Sanda Milinković, Lucija Sučić
(Snimile Milinković, Sučić)

(Snimile Milinković, Sučić)


U svijetu mode trendovi dolaze i odlaze, čemu svjedočimo na svakodnevnoj bazi. Neki se mijenjaju munjevitom brzinom, dok se neki vraćaju iz modnih arhiva i zadobivaju svoje moderne reinterpretacije. Ipak, ima određenih stilova koji spadaju u sferu klasike i aktualni su bez obzira na trendovske struje, doba ili generacije. Jedna takva klasično postojana estetika je skandinavski (ili skraćeno skandi) stil, čiji korijen leži u jednostavnosti, funkcionalnosti i minimalizmu.

Kad pričamo o skandinavskom stilu odijevanja, prvo na što pomislimo su neutralne boje, estetski minimalizam i općenito govoreći čist i jednostavan stil neopterećen nametima suvremenih i trenutno prisutnih kratkotrajnih trendova. Još jedna bitna odlika ovog pravca u odijevanju je odjeća od pretežito održivih materijala što je Skandinavcima posebice važna stavka, a sve skupa rezultira jedinstvenošću, udobnošću i prepoznatljivosti u svijetu mode.

Takozvani skandi stil popularan je, kao što i naziv nalaže, u skandinavskim zemljama, a šetajući Malmöom, gradom koji je ove godine ugostio Eurosong, uvjerili smo se da ga Skandinavke i Skandinavci zaista njeguju, odnosno nose, istražujući koji su modni komadi must have njihova stila.

Ilustracija(Foto: iStock)

Ležerno i klasično

U skandi stilu dominiraju ležerni komadi koji spadaju u sferu klasike. Veoma jednostavni no primarno udobni, skandi outfiti odolijevaju strujama modnih trendova te se čini kao da je ovaj pravac u odijevanju postao klasičan modni trend za sebe. Također, ovaj stil nije rodno obojen te ga nose muškarci i žene, svatko na svoj način, a jednostavnom elegancijom i nenametljivom sofisticiranošću osvojio je modne entuzijaste diljem svijeta.

Ne dajte se zavarati; iako veoma jednostavan, skandi stil na svojstven način njeguje i slavi individualizam i samoekspresiju, ali na jedan suptilan i suzdržan način. Iako minimalistički, kod svake modne kombinacije nazire se doza personalizacije i individualizacije.

U srcu ovog stila leži afinitet k čistim linijama, prigušenim i neutralnim bojama te održivim, kvalitetnim i dugotrajnim materijalima. Uz to, naglasak je na bezvremenskim komadima koji odišu nenametljivim luksuzom i svestranošću.

Drugim riječima, u skandi stilu nećete vidjeti mnoštvo blještavog i upečatljivog nakita, lude boje, otkačene kombinacije i slične modne egzibicije, već ćete najčešće vidjeti uglađene i galantne kombinacije koje oduševljavaju svojom jednostavnošću.

Tu se ponajviše radi o jednostavnim komadima poput traperica ili hlača u crnoj, bež ili zelenoj boji, često bijelim majicama i košuljama, bijelim tenisicama, sakoima ili za one odvažnije s obzirom na temperature – jednostavnim natikačama. Sve to čini ovaj stil bezvremenski privlačnim.

IlustracijaIlustracija (Pexels)

IlustracijaIlustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)Ilustracija (Pexels)

Stil prati način života

Ili način života prati stil – kako god okrenuli, Skadinavke i Skandinavci su u minimalizmu dosljedni kako u svakodnevnom životu, tako i u sferi mode. Iznimno drže do održivosti što je filozofija koju njeguju i kroz modu. Svjesni toga s kojim se problemima i izazovima svijet suočava zbog brze mode, mnogi se okreću k etičkim materijalima te ultimativno daju prednost kvaliteti i trajnosti odjeće naspram brzim modnim trendovima.

Da stil prati način života, evidentno je i pogledom van sfere mode i odijevanja. Primjerice, veoma poznati skandinavski interijeri također su poznati po čistim linijama, minimalizmu i neutralnim paletama boja, a danas se radi o globalnom dizajnerskom stilu koji karakterizira jednostavnost i funkcionalnost.

Ovaj holistički pristup dizajnu prisutan je kako u svakodnevnom životu, tako i u modi. On označava utjelovljenje spoja održivosti, balansa i elegancije koji zajedno čine bezvremensku eleganciju i odolijevaju promjenama u svijetu mode, stojeći kao trajan podsjetnik da chic može biti jednostavan i osvježavajuće divan.

Ovaj stil čisti je dokaz za snagu basic komada jer je to moda kojoj se uvijek možemo vratiti. Dobar par traperica, bijela košulja, jednostavna majica – to su komadi koji su neizostavni u svačijem ormaru. Ako možemo štogod naučiti od modno osviještenih Skandinavki, to je da je mudro investirati u neutralne komade koji su versatilni i bezvremenski te se lako uklapaju u njihov ritam života, što je dobra baza za apsolutno svaki outfit.

IlustracijaIlustracija (Pexels)

IlustracijaIlustracija (Pexels)

IlustracijaIlustracija (Pexels)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter