PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Chloe brut Zigante i Chenin blanc


ISTARSKA VINA: Chloe brut Zigante

Proizvodnja pjenušavih vina na istarskom poluotoku od našeg ulaska u EU doživjela je vrlo jaki uzlet, što je jako dobro jer su vinari poboljšali ponudu, a i publika se počela navikavati da kao aperitiv može popit finu čašu pjenušca, a po tradiciji nešto žestoko. Većina tih novih istarskih pjenušaca dobiva se metodom vrenja u tanku ili metodom charmat te se proizvedu u nekoj od brojnih vinarija specijaliziranih za pjenušce u Venetu. Iako ta metoda nosi ime po Eugène Charmata, Francuzu koji je metodu usavršio 1907., Talijani se ne mire sa tom činjenicom. Oni je često znaju zvati metodo Martinotti, po Federico Martinotti, Talijanu koji je tu metodu razvio i patentirao još 1895. godine. Bit ove metode je da traje znatno krače od klasične metode a pjenušava vina charmat metodom mogu se proizvesti po znatno nižoj cijeni od onih dobivenih tradicionalnom metodom vrenja u boci. Danas bih sa Vama podijelio moje viđenje novoga pjenušca dobivenog metodom charmat a to je „Chloe brut“ od vina Zigante. Ova obiteljska vinarija smještena u Kostanjici na istarskoj vinskoj sceni već se dosta dobro pozicionirala s dva pjenušca koja rade metodom vrenja u boci, a „Chloe“ je odlična nadogradnja na njihovu pjenušavu ponudu. Pjenušac je dobiven od 100 posto grožđa chardonnaya te je u količini od 5.000 boca odrađen u Italiji. Na ovaj način mladi vlasnik Denis Zigante je i svojoj drugorođenoj kćerki   Chloe posvetio fino pjenušavo vino.

Vino ima lijepu živahnu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz elegantne čaše izlazi dosta malih mjehurića. Na prvi nos dominira mi nota zelene jabuke, koju prati nota nektarine pa se potom javlja mala nota metvice i citrusa u obliku limunove kore. Vino je deklarirano kao brut, što mu daje oko 8-10 grama ne provrela šećera. Kod mirnog vina bila bi to neka granica suhog i polu suhog. Vino je djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga jako dobra svježina i vrlo je ukusno sa srednjim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a ista takva je i trajnost u ustima. Vino je harmonično, a na aftertasteu javlja se nota nektarine. Vino je u jako dobroj formi te je spremno za trošenje, a najbolje paše kao fini aperitiv. Ako mu se dodaju neki fini zalogajčići poput kanapea bit će još bolji.

Ime vina: Chloe brut

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vina Zigante

Lokacija: Kostanjica / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 4-6°C

Gastro preporuka: Kao aperitiv.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Cuvee prestige sektglass Vinum Riedel.

Cijena (mpc): 75 kn ( Cicibela Rovinj )

VINO JUŽNE AFRIKE: Chenin blanc

Za svakog mog boravka u Austriji obavezno posjetim neku od Vinoteka „Wein & Co“, najboljeg austrijskog maloprodajnog lanca vina koji je prisutan u svim većim austrijskim gradovima, a u nekima imaju čak i po nekoliko dućana. Primjerice u Beču imaju pet dućana, a obično posjetim poslovnicu u centru Beča na Stephansplatzu. Kod njih se uvijek nađe jako puno finih vina. Izabrao sam nekoliko zanimljivih butelja iz njihove bogate ponude koju stalno nadograđuju. Jako me je zaintrigirao solidni izbor vina iz Južne Afrike odnosno vinarije zanimljiva imena „DeMorgenzon“ što na burskome znači   „jutarnje sunce“. U objašnjenju imena   kažu da se sa njihovih položaja koji se nalaze na 200-300 metara nadmorske visine jako lijepo vidi jutarnje sunce pa je stoga i ime upravo takvo. Vinarija postoji dosta dugo, no njezina moderna povijest datira od 2003. godine kada ga kupuju Wendy i Hylton Appelbaum te podižu na višu razinu. Danas obrađuju 130 hektara vinograda i proizvode vina u nekoliko linija. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova Chenin blanca iz svježe berbe 2018 iz linije „DMZ“. Grožđe za ovo vino raslo je na položajima gdje dominira granitno-pjeskovito tlo, a vinogradi su stari više od četrdeset godina. Berba je bila sredinom veljače. Nakon prerade grožđa dio mošta fermentirao je u tankovima od inoxa, a dio u rabljenim barrique bačvicama. Nakon fermentacije slijedi odležavanje na talogu u trajanju od šest mjeseci, a potom se vino filtrira te stavlja u boce i nakon mjesec dana spremno je za tržište. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vrlo se brzo otvara te iz čaše izlaze fini mirisi. Na prvo mirisanje javlja mi se nota bijelog livadnog cvijeća, potom dolazi nota zelene jabuke, koje prati nota marelice i breskve. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima sasvim solidnu svježinu. Ukusno je, lijepo se pije i krasi ga srednje do puno tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, okus ima solidnu trajnost, a vino je fine kakvoće. Harmonično je, u izvrsnoj formi za trošenje i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još dvije godine. Eno gastronomski sljubio sam ga uz jadranske kalamare sa žara.

Ime vina: Chenin blanc

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: winery DeMorgenzon

Lokacija: Stellenbosch / Južna Afrika

Temperatura serviranja: 10-12°C

Gastro preporuka: jadranski kalamari sa žara.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel glass.

Cijena (mpc): 11 € (www.weinco.at)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter