NAJNOVIJEBOGAT PROGRAM NOVOG FESTIVALA BACKSTAGE LIVE PULA 2018

VIDEO Charles Aznavour i Elvis Costello u pulskoj Areni


Glazbeni velikani Elvis Costello i Charles Aznavour nastupit će ovog ljeta u pulskoj Areni. Ove glazbene zvijezde najveća su imena impresivnog programa novog festivala Backstage Live Pula 2018 koji donosi osam koncerata u Puli od svibnja do studenog   i to u Areni i Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Elvis Costello će s bendom The Imposters u Areni nastupiti 8. srpnja, a slavni Charles Aznavour u pulski amfiteatar stiže 16. kolovoza. Festivalski koncertni program u Areni uključuje i koncert velike regionalne zvijezde Amire Medunjanin & TrondheimSolistena 3. kolovoza. Backstage Live Pula 2018 uključuje i pet koncerata nekih od najpoznatijih jazz glazbenika današnjice tijekom svibnja, lipnja, rujna i studenog u INK-u.

Svjetska slava i milijunske tiraže

Charles Aznavour, francuski pjevač armenskog porijekla, na sceni je nevjerojatnih 70 godina, a CNN ga je još 1988. proglasio zabavljačem stoljeća. Prodao je više od sto milijuna ploča, snimio 1200 pjesama, 80 filmova, 294 albuma i nastupio u 94 zemalja. Njegova pjesma "She" bila je na prvom mjestu mnogih top ljestvica, a iskorištena je i u blockbusteru "Notting Hill" s Juliom Roberts i Hughom Grantom, u nas prevedenog kao "Ja u ljubav vjerujem". Njegovi su i hitovi "The old fashioned way", "Yesterday when I was young", "La Mamma", "La Boheme", "What makes a man" i drugi, a prošle godine dobio je svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

Elvis Costello, slavni glazbenik čiji se počeci vežu uz prvi val britanskog punk i new wave pokreta, poznat je po pjesmama "Veronica", "Oliver's Army", "Alison", "Pump It Up", "Everyday I Write The Book", i obradom "(What’s So Funny ‘Bout) Peace Love and Understanding" Nicka Lowea. Njegova karijera traje već četiri desetljeća, i za to vrijeme Costello je objavio više od 30 albuma i surađivao s imenima kao što su Paul McCartney ili Burt Bacharach. Sa svojim bendom The Attractions 2003. uveden je u Kuću slavnih rock 'n' rolla, a časopis Rolling Stone uvrstio ga je na 80. mjesto 100 najvećih umjetnika svih vremena. Za pjesmu "The Scarlet tide" koji je za film "Studengora" napisao s T-Bone Burnettom, a otpjevala Alison Krauss nominiran je za Oscara.

Amiru Medunjanin ljubiteljima sevdalinke ne treba posebno predstavljati jer su njeni koncerti u Istri redovito bili redovito odlično posjećeni. Neki ju nazivaju bosanskom Billie Holliday, a u Puli će nastupiti uz jedan od najuzbudljivijih mladih ansambala, norveškim TrondheimSolistene.

Jazz i gospel u kazalištu

Backstage Live Pula 2018 uključuje i koncerte nekih od najpoznatijih jazz glazbenika današnjice tijekom svibnja i lipnja, te rujna i studenog u Istarskom narodnom kazalištu. Već 9. svibnja dolazi Christian McBride Big Band koji će promovirati Grammyjem nagrađeni album "Bringin' it". McBride je poznati kontrabasist koji je u Puli već nastupio sa slavnim Patom Methenyjem, a do sada je osvojio šest Grammyja. Malo kasnije, 26. svibnja stiže James Carter's Elektrik Outlet. Carter je saksofonist iz Detroita koji je samo u solo karijeri ili kao vođa benda objavio 18 albuma, a koncert će otvoriti pulski Shugo's Foosy. Proljetno-ljetnu jazz postavu u INK-u zaključuje 28. lipnja kontrabasist Avishai Cohen kojem je život promijenio telefonski poziv slavnog Chicka Coreae, pozvavši ga bude dio njegovog seksteta. Njegov pulski koncert nazvan je "Projekt 1970", prema zadnjem albumu.


Jazz program u INK-u nastavlja se na jesen pa tako 26. rujna stiže jazz i gospel pjevačica Lizz Wright čiji je novi album "Grace" u Downbeatu ocijenjen s pet zvjezdica, a 16. studenog stiže američka kantautorica Madeleine Peyroux koja će promovirati album "Anthem" koji izlazi 31. kolovoza.

Ulaznice od sutra u prodaji

Iza cijele ove festivalske priče stoji jaki producentski tim Backstage produkcije čiji su ljudi iskusni kako u produkciji koncerata, tako i u poslovanju i drugim projektima. Glavna producentica je Ivana Šoljan, poznata poduzetnica u medijskoj i IT industriji, a tu su i stručni suradnici Zoran Marković, odvjetnik i zaljubljenik u jazz te Dražen Kokanović, dugogodišnji organizator jazz festivala u Zagrebu i Rovinju. Kako kažu, motivacija za ovakav festival došla je na inicijativu Grada Pule s ciljem da se i izvan sezone organiziraju glazbena i druga zanimljiva događanja na svjetskoj razini, a da u sezoni turistima ponudi više vrhunskih zabavnih sadržaja. Ulaznice za koncerte u prodaju će biti puštene sutra.

(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike