ADRIS 44CUP

U Rovinju startala slavna jedriličarska regata: HRVATSKO MORE JEDNO JE OD NAJLJEPŠIH PRIRODNIH IGRALIŠTA NA SVIJETU

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Izlaskom na more i pogledom na moćne jedrilice, izjava Hrvoja Bulešića, jednog od članova organizacijskog odbora regate, pokazala je svu istinitost tvrdnje da je Jadran zaista poseban i prekrasan

 
 

 

"Hrvatsko more jedno je od najljepših prirodnih igrališta na svijetu, a interes za jedrenje je ogroman, što pokazuje i četristotinjak službeno prijavljenih regata za ovu godinu. Tu je nezaobilazan i Rovinj, u koji već više od 30 godina dolaze velike regate i najbolji jedriličari svijeta. Adris 44Cup je regata s pet zvjezdica i uspješno nastavlja tu tradiciju sportske izvrsnosti, izjavio je na konferenciji za novinare Hrvoje Bulešić, jedan od organizatora jedriličarske regate Adris 44CUP-a.

Posade u akciji

A koliko je njegova izjava bila pitoreskna i dojmljiva pokazalo se već prvog dana jedriličarske regate, i to odmah nakon što su sa sat i pol kašnjenja u odnosu na ranije najavljen raspored iz ACI marine isplovili natjecateljskih brodovi i njihove posade. Razlog kašnjenju i u ovom je sportu bilo (ne)vrijeme, koje se jučer nije odnosilo na dosadnu kišu, već nedostatak vjetra. Jedriličarstvo je sport, koji nužno ne iziskuje lijepo vrijeme i sunce, već je njegov osnovni pogon vjetar i njegovi naleti. Iz istog se razloga u "čekaonici", odnosno jedriličarskom stožeru postavljenom na šetnici (i uz restoran) Grand Park Hotela Rovinj, vrijeme kratilo ponovnim pregledom rute, dogovorom posada i pripremanjem jedrilica koje su na prvoj utrci koja je startala u 13.30 sati pratili i gumenjaci s fotoreporterskom posadom. Na jednoj od njih nalazio se i Milivoj Mijošek, fotoreporter Glasa Istre, koji je svojim manevarsko/jedriličarskim fotografiranjem snimio atraktivne fotografije jedrilica i posade u akciji.

Znatiželjnici

S druge strane crne jedrilice na kojima se nalazio vlasnik broda, četiri amatera te tri profesionalna jedriličara i taktičar, s kopna i s pristojne udaljenosti pratili su mnogi znatiželjnici. A pogled prema visokim jarbolima, sa strane Valdibore, odnosno starogradske jezgre Rovinja, bio je očaravajući. Jedra su, baš kao što je i dan ranije najavio Bulešić, rovinjski akvatoriji pretvorila u jedno od najljepših otvorenih igrališta. No, za razliku od većine ostalih sportova na otvorenim i ograđenim terenima u kojima dominira jedan sportski rekvizit, najčešće lopta, jedriličarstvo je u fokus gledatelja dovelo čak devet natjecateljskih brodova dok je za svoju prirodnu kulisu, (i pored zadane rute) imalo na raspolaganju i jednu od najatraktivnijih, ponovimo opet, domaćih i prirodnih pozornica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of