26. PUF

Skulptura Maje Sinožića i intervencija u prostoru Dragane Sapanjoš: IZMEĐU (OČEKIVANJA) KRAJA I POČETKA

| Autor: Mladen RADIĆ
Dragana Sapanjoš tijekom rada na projektu (Snimio Dejan Štifanić)

Dragana Sapanjoš tijekom rada na projektu (Snimio Dejan Štifanić)


Ovogodišnji 26. Međunarodni kazališni festival PUF u Puli nastavljen je jučer prijepodne u bočnom dvorištu Rojca gdje je izložena skulptura koju je izradio Majo Sinožić a nosi pomalo neobičan naziv "Araizmi".

Skulptura visoka šest metara dobila je naziv prema lokalnom, starom pulskom izrazu ara što znači vidi.

- "Araizmi" su svi "-izmi", znači fašizam, socijalizam, kapitalizam, komunizam itd., objašnjava Sinožić čija će skulptura sačinjena od drva i metala biti zapaljena u nedjelju navečer, također u programu 26. PUF-a. Unutar nje je metalna konstrukcija koja govori o čakrama, odnosno energetskim poljima čovjeka, a obložena je drvom i kaširanim papirom.

- Ovo što nas čini ovakve kakvi smo danas su "–izmi". Svi smo pod utjecajem prošlostoljetnih "- izama". Tom paljevinom oni će biti ogoljeni do te granice da ostanemo samo po energiji ljudi, a zbog "- izama" smo postali neljudi, kaže Sinožić koji smatra da bi sve "- izme" trebalo spaliti i krenuti jednim novim putem.

- To je osnovna ideja i zato je skulptura množina, nije ni muško, ni žensko, a nije ni zbroj muškog i ženskog nego je plural koji se obnavlja sam od sebe jer mi smo kao robovi, mravi i uopće ne razmišljamo o tome, niti o ičemu, kaže Sinožić.

Dok je on postavljao svoju skulpturu, istovremeno je na Portarati Dragana Sapanjoš slagala svoju intervenciju u prostoru nazvanu "Vis major; bad romance: good morning Mr. Dirack". Ovo je prva epizoda trilogije koju je radila 2011., a cijelu trilogiju posvetila je pokojnom ocu.

- Dirack je fizičar koji je prvi hipotetizirao bezenergetsko mjesto, tj. postojanje nule, objašnjava Sapanjoš dok stoji pored kamiona čija prikolica predstavlja ono što se naziva "camera ardente" – soba s odrom u koju se ide zadnji put pozdraviti pokojnika. U ovom slučaju postavljeno je cvijeće u kamion, a na kraju teretnog prostora se projicira video kao totalna suprotnost.

- U prostoru se događa truljenje i opadanje tog cvijeća, dok se u dnu kamiona projicira video o stvaranju života, cvjetanju i sl. Ovo se zove 'Good morning mr. Dirack' jer to jedino mjesto u kamionu u kojem stvari gube na značenju kada se nalaze unutra. To su samo objekti koji se transportiraju i imaju 'nulto energetsko stanje', kaže Dragana Sapanjoš čija će intervencija u prostoru ostati na pulskoj Portarati nekoliko dana.

Program 26. PUF-a nastavlja se u nedjelju kada će se u 12.30 u Titovom parku kod spomenika održati participativni glazbeni performans "Spomenici sviraju" autora Antonija Grgića, a u 19 sati na bočnom igralištu Rojca bit će spaljena skulptura "Araizmi".

U 20 sati u unutrašnjem dvorištu Rojca na redu je predstava "Doktor Faustus br. 14, šahtofonija za dvije lude lutke" u produkciji Kuće ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoš. Ulaz na predstavu je brojčano strogo ograničen stoga je dolazak potrebno najaviti na puf.sakud@gmail.com.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini