KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Pileći paprikaš

| Autor: Glas Istre
Pileći paprikaš

Pileći paprikaš


Pileći paprikaš s krompirom i griz noklicama ukusno je jelo koje podsjeća na djetinjstvo. Cijeli se ručak priprema u jednom loncu što je praktično i brže gotovo.

Sastojci:

1 crveni luk

1-2 mrkve

1/4 celerovog korjena

1 crvena paprika

4 krompira

1 žličica konšerve

2 lovorova lista

4 batka sa zabatkom

1 žličica crvene paprike

malo ulja

Za noklice:

2 jaja

5 žlica brašna

2 žlice griza

2 žlice ulja

1 dl mineralne vode ili obične

Priprema:

Isjeckate na kockice luk i pirjajte ga kratko na malo ulja. Dodajte isjeckanu mrkvu, celer, papriku na kockice, lovorov list. Dok se to dinsta, operete meso, odvojite batke od zabataka i sve to dodate na povrće. Pirjajte oko 10 minuta ili dok se meso malo ne zapeče.

Očistite krumpir i isjeckajte ga na kocke. Dodajte ga mesu, odmah dodajte i crvenu papriku, konšervu, vegetu. Pirjajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta. Dodajte vruću vodu, toliko da dobro prekrije sve u loncu. Poklopite i kuhajte dalje na laganoj vatri, opet nekih 10 minuta.

Pripremite noklice, tako što čete viljuškom izmutiti jaja, dodajte ulje, pa dodati brašno, griz i pomalo dodavati vodu. Ostavite da odstoji dok se paprikaš kuha.

Paprikaš je gotov onda kada se krumpir fino da izgnječiti viljuškom i kad se meso lagano odvaja od kostiju. Tada žličicom ukuhajte noklice od griza. Gotove su kada isplivaju. Na koncu dodati sitno narezani svježi peršin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter