ZBOG PANDEMIJE

Otkazan koncertni program slavnog festivala: Glastonbury umjesto pod vedrim nebom na valovima BBC-ja

| Autor: Priredio M. RADIĆ

Na televizijskim kanalima BBC Two i BBC Four prikazat će se nastupi glavni zvijezda prošlogodišnjih festivala, kao što su Beyoncé, Adele, Coldplay, David Bowie i Jay-Z. Novi pop-up kanal pojavit će se na BBC iPlayeru, na kojem će se moći pogledati više od 60 nastupa iz bogate povijesti Glastonbury festivala čija povijest traje više od sto godina

 

Glastonbury, jedan od najpoznatijih glazbenih festivala ove je godine otkazan zbog pandemije koronavirusa, no zato će BBC emitirati najpoznatije nastupe iz povijesti ove manifestacije.

Na televizijskim kanalima BBC Two i BBC Four prikazat će se nastupi glavni zvijezda prošlogodišnjih festivala, kao što su Beyoncé, Adele, Coldplay, David Bowie i Jay-Z. Novi pop-up kanal pojavit će se na BBC iPlayeru, na kojem će se moći pogledati više od 60 nastupa iz bogate povijesti Glastonbury festivala čija povijest traje više od sto godina. Ipak, prijelomni trenutak za noviju povijest festivala bio je 1970. kada je na Worthy Farm, jednoj običnoj farmi u Piltonu, pokrajina Somerset, na jugozapadu Engleske, održan Pilton Pop, Blues & Folk Festival kojem je prisustvovalo 1500 fanova. Zbog toga ovo otkazivanje stiže u malo nesretno vrijeme, baš kada se trebala proslaviti 50-godišnjica manifestacije koja se održavala s povremenim prekidima tako da je od tada održano ukupno 37 festivala.

Da nije bilo pandemije, ove godine bi nastupili Taylor Swift, Kendrick Lamar and Sir Paul McCartney. Na festival koji bi se održao od 25. do 28. lipnja došlo bi, prema predviđanjima organizatora, više od 200 tisuća ljudi, od čega bi se prodalo više od 130 tisuća ulaznica.

Na BBC-ju će od 26. do 28. lipnja biti prikazane tri 90-minutne emisije u čijem će fokusu biti nastupi Amy Winehouse, Arctic Monkeysa, Blura, Dizzee Rascala, Lady Gage, PJ Harvey, R.E.M. i The Rolling Stonesa.

Dodatni program na BBC Four uključivat će neke od najupečatljivijih akustičnih nastupa s prethodnih festivala, uključujući one koji su izveli Ed Sheeran, Due Lipa, Kano, Leon Bridges, Patti Smith, Richie Havens and Youssou N'Dour.

Osim na televiziji, stari nastupi bit će emitirani i na radiju BBC i dostupni putem aplikacije BBC Sounds.

"Iako Worthy Farm ove godine neće biti ispunjen tisućama ljubitelja glazbe, BBC će proslaviti s četiri dana sjećanja i arhivski snimaka kako bi svojim gledateljima dao okus festivala u njihovim vlastitim domovima", izjavila je Lorna Clarke s BBC-ja.

Na prvom festivalu 1970. glavne zvijezde bili su T.Rex, da bi kasnijih godina glazbenu festivalsku listo predvodila imena kao što su David Bowie, Peter Gabriel, The Smiths, Elvis Costello, Oasis, Radiohead, Arctic Monkeys, U2, Metallica, Foo Fighters, Kanye West i mnoga druga poznata imena, a zadnjih 20-ak godina redovito se prodaje od 100 do 150 tisuća ulaznica po festivalu. Osim što privlači publiku i izvođače, Glastonbury festival inspirira glazbenike koji ga spominju u pjesmama poput Roxy Music ("Avalon", po nekadašnjem imenu za Glastonbury), Joea Strummera ("Coma girl"), Robbieja Williamsa ("The 90s"), U2 ("Glastonbury") i drugih.

Zanimljivo je da festival ponekad namjerno nije održavan kako bi se organizatori, lokalno stanovništvo, ali i plodna zemlja u okruženju malo odmorili od navale posjetitelja. To je zadnji put učinjeno prije dvije godine, no i ova će godina proteći u znaku prisilnog odmora za stanovnike Piltona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of