metode

OSAM SAVJETA NEUROBIOLOGA: Kako stalno biti zadovoljan sobom!

| Autor: Glas Istre
(Ilustracija)

(Ilustracija)


Postoji na tisuću savjeta i psiholoških metoda kako se osjećati sretno i kako se radovati svakom novom danu. Što nas o tome može savjetovati naš mozak? Neurobiolozi znaju zašto i kada nam mozak pruža osjećaj potpunog zadovoljstva, prenosi portal Femina.

Naučite reći hvala. Što se događa? Kada se zahvaljujemo čovjeku ili čak sudbini za nešto, onda se fokusiramo na pozitivne strane života. Ugodne uspomene i osjećaj zahvalnosti potiču lučenje serotonina u prednjem dijelu kore velikog mozga. Ova metoda se često koristi u liječenju depresije.

Jedan po jedan problem

Rješavajte probleme jedan po jedan. Što se događa? Mozak 24 sata traži rješenje za svaki problem koji nas muči. Na to se troši mnogo energije, zato osjećamo nervozu i razdražljivost ako se mozak već umorio, a rješenja i dalje nema. Ali za svako rješenje on povećava sebi porciju neurotransmitera, koji umiruju limbički sistem i pomažu nam da ponovo vidimo svijet u najboljem njegovom izdanju. Zato je zaista najbolje rješavati probleme jedan po jedan.

Iskažite sve loše što vam se nakupilo. Kada jednostavno vidimo nešto neugodno i kada govorimo o tome što nam se ne sviđa, aktiviraju se različiti dijelovi mozga. U drugom slučaju neugodne emocije slabije utječu na čovjeka. Zato je korisno iskazati sve što vam se nakupi pa će mozak početi lučiti serotonin, čak će izvući i nešto pozitivno iz svake neugodnosti.

Dodiri i zagrljaji

Za čovjeka je važan socijalni utjecaj. Socijalna podrška, posebno dodiri i zagrljaji pomažu čovjeku da se brže oporavi nakon bolesti. Ako se iz života ukloni taktilna komunikacija, mozak će to shvatiti isto kao da je fizički bol, jer su za to odgovorne iste zone. Kao rezultat, aktivirat će se procesi koji utječu na raspoloženje i potpomažu pojavu depresije. Zbog toga se i povećava depresija u vrijeme pandemije kada je potrebno održavati socijalnu distancu.

Sljedeća je preporuka - učiti, učiti i samo učiti. Nove informacije za mozak predstavljaju neprestanu promjenu sredine. Zato se on trudi adaptirati, razvija se i nagrađuje sebe dopaminom, hormonom sreće, za dobivanje i obradu nove informacije. Ako želite biti sretni, nemojte se bojati probati nešto novo, mijenjati okolinu i učiti sve što još niste naučili.

Važnost fizičke aktivnosti

Bavite se sportom. Fizičko opterećenje je stres za tijelo. Čim se završi opterećenje stresom, izlučuje se endorfin. Njega luči hipofiza kao nagradu i sličan je opijatima (npr. morfij), koji smanjuju bol i podižu raspoloženje. Nije potrebno trčati maratone, čak i obična šetnja može napraviti čuda. Ne smatraju je uzalud mnogi pisci i kompozitori obaveznim uvjetom za kreativni proces.

Čvrsto spavajte. Dok spavamo u mraku, luči se hormon melatonin. On usporava sve procese u organizmu, pomaže mu da se regenerira i podiže nivo serotonina u hipotalamusu. Ako mozak osjeti promjenu svjetlosti, počinje lučiti hormon stresa, kako bi brže probudio tijelo. Zato je važno spavati po 6 do 8 sati dnevno, isključivo u mračnoj prostoriji.

Iščekujte nešto ugodno

Stalno budite u iščekivanju nečeg ugodnog. Proces iščekivanja zadovoljstva, na primjer hrane, sličan je refleksu lučenja pljuvačke, koji je otkrio Pavlov. Naš mozak osjeća naročito zadovoljstvo kada predosjeti da će se nešto ugodno dogoditi. Zato mi volimo brojati sate i minute do nekog posebnog trenutka – rođendana, vjenčanja, susreta s prijateljem, ili jednostavno, do kraja radnog dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of