LJUBAVNI FILMOVI

Oprostite, Allie i Noah: Stručnjaci kažu da "The Notebook" nije zdrav za parove

| Autor: P. N.
Foto Wikipedia

Foto Wikipedia


Kada je 2004. godine Sparksova romantična drama pretvorena u film, znali smo da nas čeka poslastica. Kada smo otkrili da će glavne uloge imati Ryan Gosling (Noah) i Rachel Adams (Allie), potvrdile su se rezervacije karata u kinima. 

Nakon što smo premijerno pogledali film, tjerali smo da isto učine sve naše prijateljice. I dečki. Nije bilo boljeg filmskog odabira za kišne dane među romantičnim parovima, od gledanja Allie i Noah te njihovog legendarnog poljupca na kiši. 

Bright Side prenosi mišljenja stručnjaka koji zaključuju da ova divna ljubavna priča zapravo i nije najbolji primjer kako bi normalni parovi trebali izgledati. Okej, većina romantičnih filmova nije ni približno slična stvarnome životu. Važno je shvatiti da su to (uglavnom) izmišljene i jednostavne fabule koji služe za opuštanje nakon napornog dana, koliko god mnogi očekivali sudbinu "sobarice s Manhattana". 

Priča nije realna

Stručnjaci kažu da veza poput one kakvu su imali Allie i Noah jednostavno nije realna. Noah je svaki dan svojoj dragoj pisao pisma i napravio joj kuću iz snova, a praktički je nije niti poznavao. To ljestvicu očekivanja u o tome kako bi idealan partner trebao izgledati, postavlja nemoguće visoko. Ali dobro, možda koje ljubavno pismo ne bi bilo baš toliko loše?

Zatim, nakon što se godinama nisu vidjeli, ponovno se susretnu i zajedno provedu ostatak života. No, sve što vidimo je njihova strast, a to nije dovoljno da održi vezu toliki niz godina.

Savršeni dečko zapravo nije savršen

Neki su Goslinga u ulozi Noah doživjeli kao vrlo romantičnog, a ostali smatraju da je njegovo ponašanje bilo poprilično nepošteno prema Allie. Nije prihvaćao "ne" kao odgovor, a čak je prijetio i da će se ubiti ako ne prihvati njegov poziv na spoj. Uvjeriti je da laže nasred ceste bilo je vrlo opasno, ali je prikazano kao nešto zabavno i avanturistički.

Veza im je zapravo toksična

U filmu je rečeno da su se Noah i Allie stalno prepirali te da se nikada oko ničega nisu mogli služiti. Tijekom tih svađa, međusobno bi vikali i udarali jedno drugo. To su znakovi nasilne i toksične veze koju pokušavaju normalizirati govoreći da su njih dvoje zapravo ludi jedno za drugim te da su takve svađe normalne.

Slični filmovi za koje stručnjaci smatraju da su loši

Osim što su prozvali "The Notebook", stručnjaci su na popis sličnih filmova za koje smatraju da su loši, uvrstili i "Dirty Dancing", "Grease", "Notting Hill" i  "The Lobster". Kažu da "Dirty Dancing" prikazuje vezu gdje žena ovisi o muškarcu i njegovom spašavanju, umjesto da se sama suoči s vlastitim problemima. 

U kultnom hitu "Grease", žena se mora potpuno promijeniti da bi se svidjela muškarcu. Stručnjaci se ne slažu s teorijom da je ovo dobar primjer prave ljubavi i kažu da je ova "ljubav" temeljena na izgledu pa kao takva neće opstati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater