KAKO GA UKLONITI

Jednostavan trik kojim ćete otkriti jesu li jabuke premazane voskom

| Autor: Portal NoviList.hr
Pixabay

Pixabay


Saznajte jesu li vaše jabuke premazane voskom i kako ga možete ukloniti prirodnim putem

Nema ništa bolje od uživanja u zdravoj i hrskavoj jabuci za kojom često posežemo u hladnim mjesecima. No, jeste li primijetili kako vaše omiljeno voće često ima gotovo neprirodan sjaj? Razlog tome leži u – vosku.

Možda niste znali, ali jabuke same stvaraju vosak na kori, no mnogi proizvođači služe se trikovima kako bi produžili njihovo trajanje, učinili ih vizualno privlačnijima i tako privukli što više kupaca. Zbog toga se jabuke premazuju slojem prirodnog voska, poput pčelinjeg ili pak carnabua voska koji se dobiva iz brazilske palme.

Iako su mišljenja oko konzumacije jabuka koje su premazane voskom podijeljena, stručnjaci se slažu kako su takve jabuke sigurne za konzumaciju jer vosak jednostavno samo prođe kroz naš probavni sustav, pošto ga naš organizam ne može probaviti. No, mnogi se ipak radije odluče ukloniti vosak s jabuka kako bi bez brige uživali u njihovoj konzumaciji.

anna-kaminova-BhZuCnDp7nU-unsplash (1)

Kako saznati jesu li jabuke premazane voskom

Najjednostavniji način da saznate jesu li jabuke premazane voskom jest da ih prelijete vrućom vodom. Sve što trebate jest staviti jabuke u veću zdjelu i preliti ih kipućom vodom. Ukoliko uočite bijeli film na kori, tada znate da su jabuke premazane voskom.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti jest da nožićem zagrabite površinu kore – ukoliko na nožiću ostane bijeli trag, znat ćete da su jabuke premazane voskom.

priscilla-du-preez-CoqJGsFVJtM-unsplash

Kako ukloniti vosak s jabuka

Postoji nekoliko načina pomoću kojih ćete uspješno ukloniti sve tragove voska s jabuka. Jedan od njih je čišćenje pomoću mješavine sode bikarbone i limunovog soka u omjeru 1:1. Jabuke operite pod mlakom vodom i zatim ih četkicom istrljajte mješavinom sode i limunovog soka koju ste prethodno pripremili.

Još jedan efikasan način uklanjanja voska s jabuka jest potapanje jabuka u vruću vodu na jednu minutu koje zatim treba posušiti i istrljati čistom kuhinjskom krpom.

Možete se poslužiti i jednostavnim, ali učinkovitim trikom i na kuhinjski papir nakapati nekoliko kapi jabučnog ili bijelog octa i zatim jabuku temeljito istrljati papirom i isprati pod mlazom mlake vode.

shelley-pauls-I58f47LRQYM-unsplash

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater