Glavni organizator Croatian Summer Salsa Festivala

Vladimir Semenčić: Velike stvari mogu se napraviti kada se ljudi usude

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila: Sandra Cerin)

(Snimila: Sandra Cerin)


Vladimir Semenčić, glavni organizator Croatian Summer Salsa Festivala koji se ovaj tjedan održava u Rovinju, i diplomirani inženjer računarstva, nije tipičan poduzetnik. Njegova transformacija iz svijeta tehnologije u svijet salse pravi je primjer kako slijediti strast može promijeniti život.

- Počeo sam plesati dok sam bio student u Zagrebu. Prijatelj i ja ubrzo smo shvatili da želimo stvoriti nešto jedinstveno u Hrvatskoj, gdje scena društvenog plesa nije bila razvijena. Salsa je bila moja ljubav i inspiracija, prisjeća se Semenčić.

Romansa na plesnom podiju

Što odvaja Rovinj od ostalih destinacija?

- Grad je dovoljno kompaktan da omogući posjetiteljima da se iz restorana zapute direktno na plesnu radionicu, a mogu se i ukrcati na brod, sve u nekoliko minuta. Takva integracija plesa, zabave i druženja čini Rovinj idealnim mjestom za naš festival, objašnjava.

Ova godina je posebna jer se obilježava dvadeseta godišnjica festivala.

- Ove godine uveli smo nove zabave. Proslava na otoku Katarini pod nazivom "La Vie en Rose" s posebnim dress codom bila je spektakularna. Izgledalo je kao vjenčanje za tisuću polaznika, kaže Vladimir Semenčić, ponosan na inovacije koje festival donosi.

Ljubav je često na korak udaljena, a za Semenčića to je doslovno bio slučaj.

- Supruga i ja upoznali smo se u plesnoj školi za vrijeme studentskih dana. Naš instruktor  spojio nas je da plešemo zajedno, i to je bio početak našeg zajedničkog života. Kada je moja sadašnja supruga razmišljala o promjeni karijere, zamolio sam ju da mi pomogne u organizaciji festivala. Sada smo zajedno u ovome, zaposlili smo još pet ljudi, otkriva Vladimir čiji je festival ove godine ugostio legende salse iz Kube, što je oduševilo sve prisutne.

- Gala show u subotu je za nas vrhunac festivala. Nažalost, sve karte za Galu su rasprodane, što pokazuje koliko je događaj popularan, ističe on.

(Snimio: Dražen Saadalla)(Snimio: Dražen Saadalla)

- Ples je zavođenje, salsa je energična, dok su bachata i kizomba, s njihovim sporijim ritmovima intimnije. Svaka plesna forma ima svoje čari i privlači različite generacije, objašnjava.

Bitan dio festivala je i plesni bonton.

- Ne radi se samo o učenju koraka. Tu je i socijalni aspekt, gdje se potiče gentlemanstvo na plesnom podiju. Uvijek je važno biti pažljiv prema svom partneru i pokazati poštovanje, napominje Semenčić.

On ističe i kako se s godinama mijenjaju navike i preferencije plesača.

- Dok mlađa generacija gravitira prema modernijoj bachati, starija populacija ostaje vjerna energičnoj salsi, primjećuje Vladimir Semenčić, te dodaje da je festival postao mjesto gdje se sve generacije mogu okupljati i plesati zajedno.

Strategija uspona

Održavanje festivala na visokoj razini svake godine zahtijeva pažljivo planiranje i partnerstva. Moramo funkcionirati u skladu s ciljevima destinacije i nikada ne ostati nikome dužni. U ovih dvadeset godina nikada nismo otišli iz Rovinja, a da smo ostali nekome dužni. To je ključ za dugoročni uspjeh. Već sada započinjemo s bukiranjem izvođača za iduću godinu i planiranjem prodaje karata, ističe Vladimir.

Naglašava da je njihova strategija je razumjeti publiku i nišu koju opslužuju. Imaju 150 ambasadora koji im pomažu u prodaji karata. Važno je raditi u skladu s destinacijom i osigurati da su svi uključeni - od hotela do lokalnih vlasti- zadovoljni, kaže Vladimir, objašnjavajući kako je festival uspio opstati i rasti.

Što se tiče najdražih trenutaka festivala, Semenčić spominje da je bilo prosidbi na pozornici, i brakova koji su proizašli iz poznanstva na festivalu. "Posebno me raduje što smo dobili priliku širiti našu strast prema salsi diljem svijeta", kaže on s osmjehom.

Festival donosi značajan ekonomski poticaj u Rovinju. Punimo grad u periodu kada je turistička sezona tek u početku. Lokalne trgovine, restorani i smještaji svi imaju koristi od dolaska naših gostiju, a festival ne samo da promiče turizam, već i postavlja visoke standarde za produkciju i sadržaj, zaključuje Vladimir.


Podijeli: Facebook Twiter