Vječno pitanje

Evo koliko često treba prati jastučnice

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Nema ničeg boljeg odlaska u čist krevet sa svježom, čistom posteljinom. Međutim, naše jastučnice možda neće ostati čiste onoliko dugo koliko mislimo. Zbog znoja i masnoće naše kose i kože, naše se jastučnice mogu brzo zaprljati, čak i ako na prvu ne izgledaju tako. Iz tog razloga saznajte više o tome kada trebamo mijenjati jastučnice i o nekim od glavnih čimbenika koji nas tjeraju da to činimo češće.

Uvriježeno mišljenje stručnjaka je da bi se jastučnice, baš kao i posteljina, trebale mijenjati barem jednom tjedno. Međutim, ako se netko jače znoji ili ima kosu ili kožu koja se jako masti, možda ćete je morati mijenjati češće, primjerice svaka 2 do 3 dana.

Treba uzeti u obzir mnogo čimbenika koji mogu utjecati na to koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Ovo su glavne stvari koje morate imati na umu prije nego svaku večer naslonite glavu na taj jastuk:

Vaš tip kože i kose

Vaša kosa i tip kože mogu igrati veliku ulogu u tome koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Na primjer, ako netko ima masniju kožu ili kosu možda će se morati češće mijenjati.

Koliko se znojite

Ako ste vježbali prije spavanja ili ste se probudili znojni, to bi mogao biti dobar znak da trebate promijeniti jastučnice prije sljedećeg odlaska na spavanje.

Doba godine

Godišnje doba može utjecati na to koliko se noću znojite, a samim time i na to koliko često trebate mijenjati jastučnicu. Možda ćete se više znojiti zimi ako vam je uključeno grijanje ili će vam biti sparnije u spavaćoj sobi tijekom proljeća i ljeta ako ostavite otvorene prozore.

View this post on Instagram

A post shared by Made in Sun (@made_in_suunn)

Temperatura prostorije

Prava temperatura u vašoj spavaćoj sobi nije važna samo za dobar san, već može spriječiti i znojenje na jastučnici.

View this post on Instagram

A post shared by | Verena | (@carlaklang)

Upotreba proizvoda za kosu

Korištenje proizvoda za kosu može uzrokovati više naslaga na jastučnici, što može puno brže zaprljati vaše jastučnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter