NEMA DO ZAČINA IZ VLASTITOG VRTA

Ovo začinsko bilje biste uvijek trebali saditi zajedno

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Sušeni začini i svježe začinsko bilje se toliko razlikuju u svojoj aromi i jačini. Stoga je uvijek bolje prednosti dati svježem bilju. Još bolje je ako ste to isto bilje uzgojili u svom vrtu ili na balkonu.

Rijetko tko posadi samo jedno začinsko bilje. Najčešća praksa je da više vrsta posadimo zajedno te one rastu jedna pored druge. No, kako bi začinsko bilje izraslo u svojoj punoj veličini i u punoći okusa, potrebno je pripaziti i koje bilje se dobro međusobno slaže.

Prva začinska kombinacija: timijan, vlasac, bosiljak, peršin i origano

Ovih pet biljaka zahtijevaju istu njegu i uspijevaju u istim uvjetima. One su i savršene "začinske biljke za početak" jer se mogu kombinirati s gotovo svim jelima. Od tjestenine preko mesnih jela do prženog lososa – ovih pet biljaka daju vašem jelu nešto više.

Druga začinska kombinacija: menta, bosiljak i korijander

Ove tri biljke imaju dvije zajedničke stvari: vole sunce i vlažnu zemlju. Samo menta može biti malo nezgodna jer raste izuzetno divlje i brzo se širi. No, ako se posadi u posude s ovim začinskim biljem, začinska simbioza je stvorena.

Treća začinska kombinacija: ružmarin, kadulja i lavanda

Ove tri biljke šire čaroban miris. Zajedno se mirisni doživljaj samo dodatno pojačava. Posebno se dobro slažu jer im je potrebno podjednako malo vode i vrlo dobro rastu na punom suncu. Ako su uvjeti dobri, ružmarina, kadulje i lavande možete imati tijekom cijele godine!

Četvrtka začinska kombinacija: kamilica, menta i matičnjak

Ova kombinacija dobro funkcionira kako u vrtu, tako i u posudama za cvijeće na balkonu ili terasi. Sve tri biljke uzgajaju cvijeće koje je posebno popularno kod pčela i drugih oprašivača. Također se lako suše i mogu se koristiti tijekom cijele godin

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini