tektonski poremećaj

Najbolje reakcije na Milanovićevu kandidaturu: Plenković na apaurinima, minuta šutnje za Grmoju, Severinu za predsjednicu

| Autor: Novi list, Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Sve je više reakcija na iznenađujući potez Zorana Milanovića koji se odlučio kandidirati na parlamentarnim izborima, te stižu i prve procjene ustavnih stručnjaka o tome da li je uopće moguće istovremeno biti kandidat i predsjednik.

Ustavni stručnjak Mato Palić je iznenađen Milanovićevim potezom da će se kandidirati na parlamentarnim izborima. Kaže da je predsjednik izabran na pet godina i onda se očekivalo da mandat odradi do kraja. Ali nije zabranjeno da se kandidira na parlamentarnim izborima.

Svaki punoljetni građanin se može kandidirati, pa tako i predsjednik Republike. On čak i ne mora podnijeti ostavku, samo ne smije biti potvrđen u Saboru. Dakle, opcija mu je mogla biti i se kandidira na listi SDP-a, a ako ne uspiju, vratiti se na mjesto predsjednika. Ovakvo nešto nije uobičajeno u zapadnim demokracijama – kaže profesor Mato Palić za 24 sata.

Ustavni sud kao ni Državo izborno povjerenstvo (DIP) u petak nisu željeli komentirati najavu predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

A što Twitter kaže, pogledajte niže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter