POČELO JE, POČELO...

TVRDA KOHABITACIJA NA DJELU Plenković već pokušava "minirati" i ono malo ovlasti koje ima predsjednik

| Autor: Portal Glas Istre
Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković (Boris KOVAČEV/CROPIX)

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković (Boris KOVAČEV/CROPIX)


Premijer Andrej Plenković izabranom je predsjedniku Zoranu Milanoviću obećao tvrdu kohabitaciju i svoje obećanje namjerava ispuniti. I prije nego što je Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika, Plenković je krenuo u akciju kojom pokušava onemogućiti i ono malo ovlasti koje ima predsjednik

U Sabor je, naime, iz Vlade stigao zahtjev za hitnim sazivanjem Odbora za vanjsku politiku. Iz Vlade zahtijevaju da se na odboru u sljedeća dva tjedna rasprave imena novih ambasadora te da ih Kolinda Grabar-Kitarović imenuje prije nego što preda dužnost Zoranu Milanoviću, piše N1.

"Nismo još dobili popis veleposlanika i mjesta na koje bi trebali ići, ali pretpostavljam da je jedno od tih mjesta Beograd gdje Plenković želi imati Hidajeta Biščevića", rekao je za Index Joško Klisović, SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. Klisović Vladinu inicijativu za hitnim imenovanjem veleposlanika smatra izrazito nepoštenom jer bi se njome novome predsjedniku zavezale ruke u sukreiranju vanjske politike.

"Ništa se ne bi dogodilo da se veleposlanici ne imenuju u sljedećih nekoliko tjedana. Ovo je jednostavno nepošteno prema novom predsjedniku. Žele imenovati ljude prije nego što on bude mogao o tome odlučivati", smatra Joško Klisović. Najavio je da se SDP-ovi zastupnici neće pojaviti na sjednici odbora, a pozvao je i ostale oporbene zastupnike da se odupru Vladinoj inicijativi.

"Mišljenje odbora nije obvezujuće ni za Vladu ni za predsjednika, ali bez njega ne mogu imenovati veleposlanike. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da se ovaj proces zaustavi dok novi predsjednik ne preuzme dužnost", rekao je Klisović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater