GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Sandwich na gradele

| Autor: The Outlaw Chef


Sjećate li se možda romana Mate Lovraka "Vlak u Snijegu" ako ne baš romana… sjećate li se barem filma "Vlak u snijegu"? …vjerujem da je odgovor "Da"… A sjećate li se scene iz tog romana ili možda i filma kada je vlak zapeo u snijegu i učenici su svi izvadili svu hranu koju su donijeli na stol, pregledali sve što imaju zajedno i dogovorili se na koji će način tom hranom raspolagati…

Nas petoro našlo se na jednom simpatičnom malom otočiću i mi smo s našom hranom za marendu napravili upravo isto to. Stavili smo svu hranu na stol, bilo je tu svega: od hamburger slanine, raznog voća - krušaka, jabuka, banana pa do sireva, kobasica i pršuta… Došli smo urediti otočić i malo ga očistiti pred sezonu, ja i kolega iz kuhinje, došli smo obrezati ukrasno bilje oko gospodarskih kućica… kako ima dosta ružmarina, odlučili smo grane koje obrežemo ne baciti već ih uzeti sa sobom u kuhinju, propisno osušiti i koristiti kao začin i dodatak jelima.

Došlo je i vrijeme marende, a mi smo baš kao u nekom starom kaubojskom western filmu sjeli za stari trošni drveni stol okruženi kamenim suhozidima, znatiželjnim pogledima galebova i jedne srne koja nas je "špijunirala" iz grmlja. U takvom bi kaubojskom filmu za takvim drvenim stolom kauboji izvukli karte na stol i stavili hrpe metalnih dolara ispred sebe. Mi smo izvukli hranu iz naših ruksaka i stavili ju na stol ispred nas. Svečanim sam tonom predložio:

"Povisimo malo uloge, gospodo… napravimo nešto sasvim neočekivano od očekivane marende… napravimo, na primjer, sandwich na gradele".

Moja kaubojska družba se s time složila uz radosno cveketanje mamuza… dakle iz sve ove hrpe hrane koju smo stavili na stol izabirem: pršut, kobasicu, krušku koja će dati sočnost i voćnost, cherry pomidor, mrkvu, sir gaudu, maslinovo ulje i ružmarin…

Sandwich na gradeleSandwich na gradele

Sastojci za jednu osobu:

  • 10 dkg pršuta
  • 10 dkg domaće istarske kobasice
  • 10 dkg gaude
  • 3 cherry pomidora
  • grančica ružmarina
  • pola jušne žlice maslinovog ulja
  • jedna manja mrkva
  • pola kruške…

Priprema:

"Na morskome plavom žaluuuu, gdje čarlija vjetrić miooo…" Ej! Ma Gdje sam ja to zabrijao… vratimo se opisu hrane… dakle: pod broj jedan - naložite vatru u vašemu roštilju i napravite žar… Zatim narežite dvije fete Vama omiljenog kruha (je li to neki domaći od vaše majke, djevojke ili žene ili je kupljen u vama omiljenoj pekari… vama na izbor), cherry pomidor izrežite na fete.

Mrkvu oštrim nožem narežite na tanke fete. Sir gaudu nožem izrežite na tanke kockice. Pršut izrežite na tanke trakice. Krušku razrežite na pola, izvadite joj tvrdi dio oko košćica pa ju narežite na tanke fetice. Domaću istarsku kobasicu narežite na fetice…

Slaganje sandwicha:

Na donju fetu kruha posložite: prvo fetice mrkve, zatim na nju stavite fetice cherry pomidora. Na fetice šeri pomidora stavite fetice istarske kobasice i pršuta, po istarskoj kobasici i pršutu posložite kockice gauda sira, pa sve to prelijte maslinovim uljem i tako posloženo stavite na gradele da se lagano peče a između feta kruha s ovim svim gore naslaganim stavite grančice ružmarina. Uzmite zatim kuhinjski ili džepni brener pa dok se sve na žaru lagano peče rastopite stvari na površini kruha to jest sir gaudu, prođite plamenom i po pršutu, mrkvi, pomidoru, kobasici… zapalite i grančice ružmarina između nek se počnu dimiti… oslobodit će se aromatičan dim koji će ući u spužvastu strukturu kruha i po ostalim namirnicama na kruhu. Nakon što ste sve lagano prošli cca dvije minute plamenom brenera, poklopite zatim sve ovo s gornjom fetom kruha koju ste prije premazali maslinovim uljem pa okrenite naš sandwich naopako sa druge strane tako da ova gornja nepečena polovica kruha bude na gradelama. Nakon toga, maksimalno dvije minute što se kruh kojim ste poklopili sandwich pekao na žaru maknite naš sandwich s gradela na pjat, razrežite ga po pola s nožem , poprskajte s još malo maslinovog ulja… jedite… žvačite… zatvorenih očiju i uživajte u simfoniji ispreplitanja okusa u vašemu cijenjenome nepcu… živjeli, dragi moji ljudi… Vaš Outlaw...

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of