Imate li ih u blizini?

Tri tipične osobine narcisoidnih osoba, evo kako ih prepoznati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako narcis nije izložen stalnim pohvalama i komplimentima za koje smatra da zaslužuje, vjerojatno će vas vrlo brzo izbaciti iz svog života. Za njega ste, nažalost, samo sredstvo za ispunjavanje vlastitih potreba, jer on nije sposoban za suosjećanje i dublju povezanost. Narcis je onaj koji voli uzimati, ali ne može dati. Budući da je opsjednut sobom, učinit će sve da se nahrani vašom energijom. Ako prepoznate njegove trikove, možete se na vrijeme odmaknuti i ne postati žrtva njegovih potreba.

Tri tipične osobine narcisa:

1. Prebacivanje krivnje i okrivljavanje
Manipulacija zbog koje se stalno osjećate kao da ste učinili nešto loše jedna je od najgorih osobina narcisa. Prebacivanje odgovornosti i projiciranje svojih slabosti na druge praksa je narcisa. Ide otprilike ovako:

Vaš partner se emocionalno zatvara. Pokazuje očite znakove nevjere, skriva informacije. Čvrsto sumnjate da vas vara. Kada skupite hrabrosti i suočite ga sa svojim zapažanjima i osjećajima, on će sve poricati i optužiti vas da ste sumnjičavi, ljubomorni i paranoični. Ukratko, vi ste problem. Optužit će vas da ga krivo procjenjujete, da mu nikada niste vjerovali, da ste opsjednuti kontrolom, da niste sretni s njim unatoč njegovim stalnim naporima. 

Počet ćete suditi o tome kako ste uopće mogli sumnjati u njega. U stvarnosti, međutim, greška nikako ne može biti samo vaša. Budući da ste smireno pitali što se događa i dobili natrag lavinu optužbi, osjećat ćete se sve gore i gore, a fokus će se pomaknuti sa stvarnog problema - nevjere - na činjenicu da mu činite nepravdu. Je li vas prevario ili nije zapravo nije niti važno; on će preuzeti uzde razgovora i dovesti vas na svoj teren gdje može dominirati. Fokus će biti na vama kao zlikovcu koji ga optužuje za nešto loše, a ne na vašoj zabrinutosti koju je on izazvao svojim postupcima. Na kraju, vi ćete biti ti koji će se ispričavati, a on će glumiti žrtvu.

2. Monopolizacija razgovora
Jeste li se ikada osjećali kao da ste samo rekvizit dok netko pored vas nastupa? Da vaše mišljenje ne vrijedi ništa i da ste odsječeni iz razgovora? Imate li osjećaj da razgovarate sa zidom? Narcisima dvosmjerna komunikacija stvara poteškoće jer mora šutjeti, smireno slušati tuđa mišljenja i raditi kompromise. U komunikaciji s narcisom često ćete se osjećati glupo i neshvaćeno jer nećete imati priliku izraziti sebe i svoje misli. A on će se puniti i puniti... Budući da nije u stanju održati ravnotežu između slušanja i govora, učinit će sve da ima prvu i posljednju riječ. To uključuje pretjerivanje i napuhavanje činjenica, emocionalne ispade, uskakanje u razgovor. Prije nego što uopće primijetite što se događa, razgovor će početi teći o njemu, a vi ćete biti uhvaćeni kako slušate duge monologe. Narcis treba samo svjedoka da potvrdi njegovu veličinu, a ne ravnopravnog sugovornika. 

Primjer:

Žalite se prijatelju na ono što vam se dogodilo i očekujete utjehu ili barem neki stupanj razumijevanja. I prije nego što završite priču, narcis kaže: "Oh, to se i meni dogodilo!" I onda slušate njegovu dramu kojoj se ne nazire kraj, a nigdje u procesu nemate priliku završiti svoju priču i dobiti emocionalni odgovor, koji vam je potreban.

3. Izigravanje žrtve
Ovo je jedan od najmoćnijih alata narcisa. Kada osjeti da se pažnja skreće na drugu stranu, koristit će sve taktike da opet bude u centru pažnje. Možete očekivati ??ponižavanje i umanjivanje vrijednosti onoga što kažete ili osjećate, kritiziranje, predbacivanje. Umjesto suosjećanja s vašom situacijom, druga će osoba pokušati utjecati na vas - ako ne postoji drugi način, krenut će plakati ili se derati. 

Narcis se hrani tuđom ranjivošću. I svatko se od nas u nekom trenutku može ponašati narcisoidno. Važno je da to primijetimo kod sebe i promijenimo. Stoga, obratite pažnju i na sebe i na druge. Također, zapamtite da uvijek možete napustiti nezdravu vezu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum