VIŽINADA

MALO MJESTO S ČAK MILIJUN TRSOVA! Gastro blogerica Andrea Pančur kaže da živi istarsku gastronomiju i želi je pokazati svima. Nju i njezine goste u Vižinadi je dočekao pravi gastro spektakl

| Autor: Doria MOHOROVIĆ i Ružica KORACA
Anja i Nikolina Kvesić i Andrea Pančur

Anja i Nikolina Kvesić i Andrea Pančur


Kako provesti idealan dan u Vižinadi, ali i idealan dan uopće, jer teško je zamisliti nešto mnogo bolje od ovoga, u petak je imalo priliku saznati tridesetak novinara, food blogera i osnivača brendova iz cijele Hrvatske. Izlet je zamišljen u cilju promocije ovog istarskog mjesta i svih sadržaja koje ono nudi, a prezentacija je ostvarena putem medija, ali i društvenih mreža. Taj je noviji model komunikacije odlično prihvaćen u Istri, što su prepoznali i organizatori programa. To su Porečanka sa zagrebačkom adresom Andrea Pančur, stručnjakinja za digitalni marketing i mlada blogerica koja prati eno i gastro scenu Hrvatske te Marko Šimunović, vlasnik konobe Jadruhi, koji je objedinio vinare, ugostitelje i ostale subjekte. U realizaciji su sudjelovali i konoba Mekiši i Jadruhi, vinarija Pilato, Rossi te Franc Arman, Kuća Maraston, Istra Grand Tour-vođene ture kvadovima i pulski brend nakita Happywearings.

- Došla sam na ideju u suradnji s Markom iz Jadruhi jer smo htjeli pokazati da se u Vižinadi može provesti cijeli jedan dan i da se ovdje ima što raditi. Izrazito je bogata gastronomska ponuda, a imamo i jako puno vinara ovdje. Na tako malom području posađeno je možda i najviše trsova, oko milijun. Osim toga, tu je i stari grad u Vižinadi koji se ne smije propustiti posjetiti, objašnjava Andrea Pančur koja za sebe kaže da "živi istarsku gastronomiju i želi je pokazati svima". 

Pravi istarski doručak 

Posjet Vižinadi započeo je u konobi Mekiši gdje je domaćin Moreno Mekiš posjetiteljima ponudio pravi istarski doručak. Gosti su degustirali njihov domaći pršut koji je zaštićen europskom oznakom izvornosti, fritaju s tatufima i svježe ispečen kruh.

Ekipa se nakon doručka uputila u razgledavanje kuće Maraston smještene na starogradskom trgu u centru Vižinade. Novouređena kuća čija se tradicija i običaji prostiru na četiri kata, od posebnog je značaja za mještane i općinu. Na drugom katu kuće gospođa Laura Kešac svojim je vještim rukama pripremala paštine, tradicionalne kekse u kojima prevladava okus limuna, a čiji se miris osjetio čak i izvan kuće. Sastojci potrebni za izradu paština su brašno, šećer, jaja, korica i sok od limuna, vanilijin šećer i prašak za pecivo. Keksi se rade na mašini koja se nekada koristila za mljevenje mesa, a koju je Kešac naslijedila od svoje bake. Paštini se prema staroj recepturi pripremaju u kolovozu za tradicionalnu manifestaciju "Slatka Istra", koja njeguje tradiciju istarskog kulinarstva, kao i običaje i krajolik Vižinade.      

100 tisuća litara vina 

Nakon posjete kuće Maraston, uslijedila je vožnja kvadovima vođena od "Istra Grand Toura" po šumskoj stazi Parenzana s koje se pruža pogled na cijeli krajolik Vižinade. Bio je to pravi avanturistički pothvat koji je oduševio posjetitelje!

Sljedeće je stajalište bila vinarija Pilato u selu Lašići gdje su posjetitelji imali priliku isprobati kupažu vina, koja označava miješanje istih ili različitih vrsta vina. Testirali su i jedno od top pet crnih vina u Hrvatskoj i kušali sireve s dodatkom brojnih začina.      
Potom je put ekipu odveo u vinariju Rossi, smještenu na brdu s čijeg se vrha pruža prekrasan pogledan na Grožnjan i okolna mjesta. Jedan od vlasnika, Luka Rossi, proveo je posjetitelje da zavire u podrum vinarije gdje nastaje oko 100 tisuća litara vina godišnje. Pritom je otkrio da je njihova najprodavanija etiketa - malvazija, na koju se odnosi 60 posto od ukupne proizvodnje.

Osim vina po kojima je ova vinarija nadaleko poznata, domaćin je gostima predstavio Šovran XO brandy napravljen od autentičnog istarskog terana te Nostromo Gin koji je uz dodatak crvene naranče i ružmarina bio odlična kombinacija i za nepce i za oko.

Kako bi se ovaj izlet prigodno zaokružio, u konobi Jadruhi gosti su okusili najbolje istarske tradicionalne specijalitete. Istarsku maneštru neki su probali tek prvi put, a štrudlu od jabuka rađenu po tradicionalnom receptu s marmeladom i nutellom mnogi su opisali kao najukusniju koji su ikad jeli.
- Ne mogu vam opisati koliko mi je ovdje divno. Kako sam avanturistica u duši oduševili su me kvadovi. Doduše, nikad u životu nisam probala maneštru i odlično mi je ovo jelo, kao i sva istarska koja sam danas probala. Vina Rossi su me oduševila ponudom bijelih vina ali i ginom, kazala nam je Anja Kvesić, suvlasnica brenda Desiinia design iz Osijeka. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum