ZAGREB

ZKM-ov Eichmann u Jeruzalemu na rasporedu festivala u Temišvaru

| Autor: Hina
Iz predstave Eichmann u Jeruzalemu (Snimio ZKM/Marko Ercegović)

Iz predstave Eichmann u Jeruzalemu (Snimio ZKM/Marko Ercegović)


Zagrebačko kazalište mladih u srijedu će izvesti hvaljenu predstavu „Eichmann u Jeruzalemu“ na Euro-regionalnom kazališnom TESZT Festu u rumunjskom gradu Temišvaru, priopćio je u utorak ZKM.

„Eichmann u Jeruzalemu“ autorski je projekt slovenskog redatelja Jerneja Lorencija koji se kroz vrstu dokumentarističkog teatra bavi najvećim zlom 20.stoljeća, nacizmom i holokaustom. Kao inspiracija poslužili su filozofski tekst Hannah Arendt  „Eichmann u Jeruzalemu“, dokumentarni film Claude Lanzmanna „Shoah“ i knjig Curzia Malapartea „Koža“.

Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2019.godine „u trenutku jačanja desnice u Europi i istovremenog revizionističkog odnosa prema  hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu“, ističu iz ZKM-a.

Tijekom priprema za spomenutu predstavu, glumci ZKM-a Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher proučavali su obilne materijale sa suđenja Eichmannu i Artukoviću, istraživali su dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima.

„Eichmann u Jeruzalemu“ dobilo je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije

Lorencijev projekt naći će se na repertoaru s kazalištima iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, uključujući pritom etablirana nacionalna kazališta te kazališta s nezavisne scene.

TESZT je renomirani Festival koji djeluje kao platforma za kulturnu razmjenu te na taj način informira kazališnu javnost o najnovijim dramaturškim izvedbama u kazalištima u regiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter