ZAGREB

ZFF: Novi filmovi najvećih europskih kinematografija u "Velikih 5"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova ostvarenja pet najvećih europskih kinematografija i ove su godine okupljena u popratnom programu "Velikih 5" Zagreb Film Festivala, koji počinje u nedjelju, 23. listopada.

Program se ostvaruje u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC), pružajući publici pregled aktualnih filmova francuske, talijanske, njemačke, britanske i španjolske scene. 

Britanske boje ove godine 'brani' film "Poslije sunca" redateljice Charlotte Wells, senzualna i dirljiva filmska meditacija o ljetu, djetinjstvu, roditeljstvu i fragmentarnosti sjećanja, u kojoj glumi jedna od najvećih mladih britanskih glumačkih snaga Paul Mescal.

U programu je i adaptacija suvremenog literarnog talijanskog klasika o prijateljstvu, u Cannesu nagrađen film "Osam planina" redateljskog para Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, o dvojici različitih, ali zauvijek povezanih prijatelja.

Tu je i film koji je slavni Pedro Almodóvar prozvao najboljim recentnim debitantskim španjolskim ostvarenjem, "Uspavanka" baskijske redateljice Alaude Ruiz de Azúa, intimna obiteljska drama o mladom paru i novopečenim roditeljima Amaiji i Javiju. 

Distopijskom svijetu budućnosti okrenuta je socijalna satira "Kao da smo mrtvi", njemački predstavnik u kojem redateljica Natalia Sinelnikova istražuje mehanizme straha i kolektivne paranoje. 

"Ovaj pametan orvelijanski film u kojem se horor i humor spretno isprepliću diplomski je rad svoje autorice, a premijerno je prikazan na Berlinalu", napominje se u najavi ZFF-a.

Gledatelje će u prošlost odvesti "Noćni putnici", optimizmom nabijeno 'feel good' ostvarenje u režiji Mikhaëla Hersa koje evocira 1980-e godine u Parizu, minuciozan i slojevit portret jedne pariške obitelji koji obuhvaća raspon od čitave jedne dekade a Charlotte Gainsbourg u ulozi samohrane majke.

Filmovi iz programa Velikih 5 prikazuju se u  poslijepodnevnim terminima (17 i 18 sati) u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Kinoteka. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom