ZAGREB

ZFF: Na programu najveći hit konkurencije, horor film "Svjetionik"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kao najveći hit ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa sa Zagreb Film Festivala najavljuju "Svjetionik" Roberta Eggersa, hipnotizirajuću horor-fantaziju s Willemom Dafoem i Robertom Pattinsonom koja se prikazuje u četvrtak u kinu Tuškanac.

Radnja "Svjetionika", smještena na kraj 19. stoljeća, prati dva čuvara svjetionika na jezovitom, zabačenom otoku, u skučenom prostoru. Pod pritiskom takvih okolnosti njihov odnos prerasta u brutalan psihički rat.

Eggersov  drugi film uslijedio je nakon njegova prvijenca "Vještica" iz 2015., kojim je u Sundanceu osvojio Nagradu za najboljeg redatelja. "Svjetionik" je osvojio nagradu FIPRESCI u sklopu 15 dana autora u Cannesu, gdje je premijerno prikazan.

Na projekciji "Dnevnika Diane Budisavljević" gostuje i redateljica

Na današnjoj projekciji apsolutnog pobjednika festivala u Puli, "Dnevnik Diane Budisavljević" o ženi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od deset tisuća djece iz ustaških logora, gostovat će redateljica Dana Budisavljević.

U "Tuškancu" će uslijediti novi film veterana talijanskog filma Marca Bellocchija, "Izdajnik", talijanski kandidat za Oscara koji prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika, Tommasa Buscette zbog čijih je svjedočenja na stotine članova Cose Nostre krajem osamdesetih godina završilo u zatvoru.

Program Bibijada za djecu predstavlja finski film "Ena, Ana i čudesni sat" o uzbudljivim trenucima djetinjstva bez nadzora roditelja tijekom jednog ljeta kada se sve činilo mogućim.

U Muzeju suvremene umjetnosti prikazat će se novi film Roya Anderssona,"O beskraju", opisan kao "melankolično-humoristični kaleidoskop o banalnosti postojanja, životnim okrutnostima, ali i ljepotama."

Program Velikih 5 nastavlja se u tom muzeju s projekcijom filma njemačkog redatelja Jan-Olea Gerstera, "Lara", intrigantna studija o odnosu majke i sina nagrađena u Karlovim Varima Posebnim priznanjem žirija, nagradom za najbolju glumicu i Nagradom ekumenskog žirija.

Priča kreće s Larinim šezdesetim godinama, na isti dan kada njezin sin Victor ima najvažniji koncert u svojoj pijanističkoj karijeri. Iako su svi osim nje već dobili svoje pozivnice za taj svečani događaj, a Victoru nema traga, ona odlučuje stvar riješiti na neobičan, sebi svojstven način.

In memoriam: "Čovjek nije ptica" Dušana Makavejeva

"Čovjek nije ptica", debitantski film Dušana Makavejeva, začetnika jugoslavenskog "crnog vala“ predstavlja se u KIC-u u In memoriam izdanju stalnog popratnog programa Moj prvi film.

Njegov film prati sredovječnog inženjera koji stiže u mali industrijski grad kako bi radio na montaži strojeva, a ondje se upušta u romansu s mladom djevojkom. Kritičar Vincent Canby svojedobno je u New York Timesu film opisao kao "najoriginalniji, najinteligentniji, najduhovitiji i najznačajniji film koji je pogledao te godine”.

Program Festivali pod reflektorom u kojem selektori nekoliko europskih festivala i ove jeseni biraju filmove samo za publiku Zagreb Film Festivala, predstavlja izbor kratkometražnih filmova  sa Sarajevo Film Festivala.

Uobičajeno, dan završava u Tuškancu s programom Međunarodnog kratkometražnog filma i Kockicama, filmovima "Kolektivni vrtovi" Vytautasa Katkusa, "Gledaj cestu" Stefanie Kolk te hrvatskih autora "The Stamp" Lovre Mrđena i "Tina" Dubravke Turić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater