ZAGREB

ZFF: Film "Ne ostavljaj tragove" od 25. kolovoza u kino distribuciji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Ne ostavljaj tragove" Jana P. Matuszyńskog, utemeljen na stvarnim događajima, jednoj od najmračnijih epizoda iz komunističke Poljske osamdesetih, prikazuje se od 25. kolovoza u Kino mreži, u distribuciji Zagreb Film Festivala.

Ta priča o politički motiviranom ubojstvu mladog pjesnika Grzegorza Przemyka i montiranom procesu koji je uslijedio imala je svjetsku premijeru u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg Venecijanskog festivala i predstavljala Poljsku u utrci za Oscare 2022.

Kako se ističe u najavi, riječ je o potresnoj drami o naprasnom završetku jednog mladog života, ali i minuciozno režiran politički triler koji gledatelje vodi u najskrivenije zakutke jedne monstruozne birokratske mašinerije. 

Radnja je smještena u 1983. godinu, kad Poljsku potresa slučaj ubojstva mladog pjesnika Grzegorza Przemyka kojega je nasmrt pretukla policija. Jedini je svjedok njegov prijatelj Jurek koji je preko noći postao državni neprijatelj broj 1. 

Pokrenut je cijeli državni aparat - tajne službe, mediji i sudstvo nastojali su slomiti Jureka, njegove roditelje i Grzegorzovu majku, poljsku pjesnikinju i aktivisticu blisku demokratskoj opoziciji, Barbaru Sadowsku. 

Unatoč pozornosti međunarodnih medija i mirnim prosvjedima tisuća građana koji su se okupili na njegovom sprovodu zločin nikada nije dobio zadovoljavajući sudski epilog, pa skoro 40 godina kasnije, koristeći arhivske materijale i memoare svjedoka Cezarya Łazarewicza, redatelj detaljno rekonstruira slučaj pretačući ga u univerzalnu priču o opresivnim režimima i njihovim zločinima.

Jan P. Matuszyński (1984.) diplomirao je filmsku i TV režiju na Sveučilištu Silesia u Katovicama. Autor je nagrađivanog dokumentarca Deep Love te igranog filma "The Last Family", nagrađenog u Locarnu za najboljeg glumca. Autor je TV serije "The King of Warsaw".

Film će se prikazivati u Kinu Metropolis MSU, Ljetnoj pozornici Tuškanac, Kuturnom centru Bjelovar, POU Varaždin, Kinu Gandusio Rovinj i drugdje, a detaljan popis kina dostupan je na www.zff.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini