NAJNOVIJEPREDAVANJA UDRUGE FENOLIGA

Žarko Puhovski o "INVALIDNOM FAŠIZMU"


Sutra u 19.30 sati u "školi" na placi u Premanturi gost Fenolige biti će poznati sveučilišni profesor i pisac Žarko Puhovski. Svoje predavanje profesor Puhovski je nazvao "Invalidni fašizam kao opasnost?", što daje naslutiti da će biti govora o aktualnim tendencijama i pojavama kako kod nas, tako i u svijetu, koje neki nazivaju novim fašizmom, dok se drugi suprotstavljaju tome ostavljajući taj pojam isključivo jednom opće poznatom pokretu u ne tako dalekoj prošlosti.

Sam predavač kaže da je fašizam u lokalnome, ali i svjetskom javnom prostoru posljednjih godina češće spominjan no ikada u posljednjih sedamdesetak godina, ali, za razliku od ranije situacije, gotovo isključivo u negativnome vrijednosnom kodu. Pojam je od početaka korišten nedovoljno precizno, a s vremenom sve više i hotimice neprecizno, kao neka vrst političke psovke, pa je danas teško precizirati njegovo navlastito značenje. U svakome slučaju, tvrdi Puhovski, ozbiljno razumljeni fašizam morao bi značiti barem trojaku pojavnost: ideologiju, pokret i poredak. Budući da sadašnjost ne poznaje ovu kompleksnu pojavnost, nužno se radi o djelomičnim, invalidnim fenomenima. Ključno je stoga pitanje, treba li ovakav fašistički potencijal (koji se pojavljuje na mnogim mjestima u Europi) biti odlikovanim objektom kojemu se suprotstavljaju ljevica i centar? Prethodno se pitanje, zaključno, može reformulirati i na drugi političko-strategijski, vjerojatno produktivniji način: ne navodi li suvremeni antifašizam (u uvjetima u kojima realnoga fašizma nema) na implicitno prihvaćanje manje zaoštrenih kapitalističkih formi i time dugoročno oštećuje mogućnosti realiziranja prijeko potrebne društvene promjene?

Žarko Puhovski mnogima je najpoznatiji kao dugogodišnji predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, suosnivač, programski utemeljitelj i višegodišnji predsjednik prve jugoslavenske alternativne političke organizacije UJDI od 1988., te Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava od 1993. godine. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike