ZAGREB

ZagrebDox: Uoči dodjele nagrade sedamnaest filmova u svim programima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sam dan dodjele nagrada  ZagrebDox donosi sedamnaest filmova, među kojima se izdvaja "Obiteljska rendgenska slika", obiteljski portret iranske redateljice Firouzeh Khosrovani, laureat prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA,

U filmu, koji se prikazuje u 20 sati u Kinu SC, redateljica istražuje neobičan brak svojih roditelja - otac je radiolog i njeguje sekularne svjetonazore, a majka pobožna muslimanka koju šokiraju zapadnjački ukusi njezina muža. 

"Uz pomoć obiteljskih fotografija i drugih arhivskih materijala, rekonstruiranih i zamišljenih dijaloga i obilježja kuće u kojoj je odrastala, stvara poetičan portret složenog, no unatoč tome odnosa ispunjenog ljubavlju, uz osvrt na Švicarsku i revolucionarni Iran šezdesetih godina", napominje se u najavi.

Firouzeh Khosrovani je rođena u Teheranu, studirala umjetnost u talijanskoj Breri, a po završetku studija vraća se u Iran i magistrira novinarstvo. Otad je surađivala s različitim talijanskim novinama i časopisima, te režirala više dokumentarnih filmova.

Subotnje projekcije na ZagrebDoxu započet će već u 11 sati u MM centru, gdje će redatelj Rajko Grlić, koji predsjeda ovogodišnjim međunarodnim žirijem ZagrebDoxa, održati studiju slučaja o svom dokumentarcu "Stina", posvećenom slikaru Edi Murtiću.

Kratkometražni film koji prikazuje proces nastanka njegova djela prikazat će se uoči razgovora što će ga s redateljem voditi direktor festivala Nenad Puhovski.  

Filmski dio programa počinje u 14 sati, kada će u Kinu SC biti prikazan film "Nije to bila ljubav" Maye Sarfaty o tragičnoj ljubavnoj priči mlade Židovke i austrijskog oficira SS-a.

Od 15 sati u Teatru &TD na programu je "Nizvodno prema Kinshasi" Dieuda Hamadija, a u MM centru "Zacijeli me" Danijele Štajnfeld.

Kratkometražni videodnevnik "U karanteni s klinkom" Pola Mallafréa i poetičan argentinski film "Usamljena stijena" Alejandra Telémaca Tarrafa bit će prikazani u 16 sati u Kinu SC.

Teatar &TD u 17 sati donosi reprizu filma "Kosturi iz ormara"  Boa McGuirea, pobjednika Tribece, a u isto vrijeme u MM centru prikazuje se "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara.

U 18 sati u Kinu SC na programu je "Greška u Matrixu" Rodneyja Aschera, ostvarenje koje ponire u složenu mrežu znanosti, filozofije i teorija zavjera.

U MM centru u 19 sati slijede tri kratkometražna ostvarenja, poljski "Ispočetka" Zofie Sawicke, o djevojci koja uskoro napušta socioterapijsku ustanovu i hvata se u koštac s realnošću, "Pustinjski psi" Samuela Morrisa o mladim Marokancima koji žive po vlastitim pravilima i zanima ih sve popularnija kultura skateboardinga, te francuski "Tinejdžerske priče iz karantene" koje će publici uživo predstaviti koautorica (uz Charlotte Ballet-Baz) filma Marie-Pierre Jaury.

Na dodjeli nagrada u 19,30 sati u Teatru &TD žiri će proglasiti ovogodišnje pobjednike, dobitnike Velikog pečata u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, Malog pečata, nagrade Movies That Matter, nagrade Teen Dox i nagrade FIPRESCI.

Program završava nizom projekcija u večernjim satima -  u 21 sat u MM centru prikazuju se filmovi "Čistimo zajedno" Gabrielle Stemmer i "Judy protiv kapitalizma" Mikea Hoolblooma, a u Teatru &TD "Nova smjena"  Jindřicha Andrša o srednjovječnom punkeru koji je cijeli život bio rudar, a nakon zatvaranja rudnika odlučuje postati kompjutorski programer.

U 21,30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se "Krtica u Sjevernoj Koreji" Madsa Brüggera, potajice sniman doku-triler o opasnoj misiji u zemlji s jednom od najbrutalnijih diktatura, a u 22 sata u Kinu SC prikazat će se film o usponu američke radikalne desnice "Bijeli šum" Daniela Lambrosa.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini