ZAGREB

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja putovanje Galaksijom Bowie

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kinoteka nastavlja svoje putovanje Galaksijom Bowie, filmovima u kojima, najavljeno je iz tog zagrebačkog kina, ludilo nije prikazano samo kao bolest, nego kao specifičan pogled na stvarnost.

Posebni program posvećen Davidu Bowieu otvara 12. listopada "Kabinet doktora Caligarija", klasik njemačkog ekspresionizma koji je na njega ostavio veliki utjecaj još dok je bio dječak.

"Bowie se u svojim nastupima često vraćao ikonografiji i temama njemačkog ekspresionizma i prve filmske avangarde, među ostalim i nadrealističkom klasiku 'Andaluzijski pas' Salvadora Dalíja i Luisa Buñuela, koji se prikazuje prije Caligarija", napominje se u najavi.

Slijedi projekcija "Čovjeka slona" Davida Lyncha, biografske drame smještenu u viktorijanski London, koja je uvelike inspirirana ekspresionističkom estetikom. 

Film se kroz priču o mladiću s neobičnim tjelesnim deformacijama bavio odnosom identiteta i tijela, osobnosti i pojavnosti, još jednom temom bliskom Bowieju. 

"Stoga možda nije ni neobično da je Bowie s velikim uspjehom igrao Merricka u kazalištu, dok se Lynchev film prikazivao u kinima", dodaje se.

U petak je na programu "Jubilej", kultni film Dereka Jarmana u kojem se pojavljuju brojne punk ikone, a autor glazbe je Bowiejev suradnik Brian Eno.

Tjedan zaključuje "Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom" prequel nadrealističke serije Davida Lyncha i Marka Frosta, gdje David Bowie ima kratku, ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta koji se materijalizira u jednoj od mnogih razina stvarnosti tog uznemirujuće zabavnog psihološkog trilera.

Za obožavatelje proslavljenog glazbenika tu je i "Moonage Daydream", dokumentarac Bretta Morgena, koji kroz obradu bogatog arhivskog materijala nudi specifičan pogled na njegov život.

Od noviteta u kinu Kinoteka prikazuje se i "Illyricvm", dugometražni igrani prvijenac Simona Bogojevića Naratha, priča o rimskom vojniku koji tijekom skupljanja poreza dolazi u sukob s lokalnim ilirskim plemenima.

Na repertoar stiže i "Nije loše biti čovjek", novi film Dušana Kovačevića, komedija s elementima trilera, koja kroz humor postavlja i neka važna životna pitanja.

Od novijih filmova igraju još romantični triler "Dvostruka prijevara" Parka Chan-wooka, komedija "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, duhovita priča o odrastanju "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića i novi film austrijskog redatelja Ulricha Seidla "Rimini".

Matineja donosi film "Malci 2", priču o djetinjstvu simpatičnog zlikovca iz naslova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater