ZAGREB

Zagrebačka filharmonija u petak ponovo u Tvornici kulture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 19. ožujka, u Tvornici kulture, gdje će u sklopu svojeg Plavog ciklusa održati koncert s repertoarom Debussyja, Berioa i Mendelssohna, a kao solistica će nastupiti mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Izvedbom će ravnati maestro Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus, savjetnik za glazbu Dubrovačkih ljetnih igara i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

Zagrebačka publika imat će priliku slušati Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja, Folk songs Luciana Berioa i Talijansku, 4. simfoniju Felixa Mendelssohna. 

Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja najizvođenije je orkestralno djelo za skladateljeva života koje se često se uzima za uzorni primjer impresionizma. Glazba ovog Preludija vrlo je slobodna ilustracija prekrasne Mallarméove poeme. Skladba je praizvedena u Parizu 1894. godine, a sam Mallarmé oduševljeno je kazao: "Nisam očekivao ništa takvo. Ta glazba pobuđuje osjećaje moje poeme i predočava je življe od boja".

Luciano Bero talijanski je skladatelj s vrlo izraženim zanimanjem za folklornu glazbu. Folk songs antologija je od sedam narodnih napjeva različitog podrijetla (SAD, Armenija, Francuska, Sicilija, Sardinija...) odabranih sa starih snimki, komponiranih u novim ritamskim i harmonijskim interpretacijama. Ovaj ciklus pjesama Berio je posvetio svojoj supruzi, slavnoj mezzosopranistici Cathy Berberian.

Na koncertu Zagrebačke filharmonije  nastupit će mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, nacionalna operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta i dobitnica mnogobrojnih vrijednih nagrada.

Praizvedba 4. simfonije u A-duru, op. 90 polučila je veliki uspjeh, no Felix Mendelssohn-Bartholdy imao je stanovitih dvojbi oko finala pa je objavljivanje djela odgađao dvije godine, a završna verzija objavljena je tek nakon njegove smrti. Zbog toga je Simfonija dobila rednu oznaku četiri i oznaku opusa devedeset, iako je po redoslijedu nastanka zapravo druga - jedna od najbriljantnijih skladateljevih ranih orkestralnih partitura. Posljednji stavak, naslovljen po talijanskom narodnom plesu saltarello priziva talijanske folklorne izvore.

Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja je ograničen na 130, te prijave primamo do popunjenja mjesta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater