ZAGREB

Vizualna umjetnica Tanja Deman u Galeriji Kranjčar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka Galerija Kranjčar otvara u srijedu, 4. svibnja izložbu vizualne umjetnice, fotografkinje i redateljice Tanja Deman koja se će predstaviti eksperimentalno-dokumentarnim filmom "Horizont".

Iz Galerije kažu kako je to intimna priča o moru u trenutku klimatske i ekološke krize, morskoj pučini i otocima koji su u kolektivnoj imaginaciji "mjesto čežnje, kontemplacije, bijega, pa i spasa".

"Ovaj filmski esej, snimljen na najudaljenijem izoliranom otoku Jadrana, na otvorenom moru, promatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promjene mora koje ga okružuje", napominju. 

Autorica svojim radom propituje mogu li ta mjesta još uvijek ponuditi bijeg u vremenu globalnog zatopljenja i zagađenja.

Tanja Deman (Split, 1982.) završila je diplomski i postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te postdiplomski studij iz filma i fotografije na Piet Zwart Institute u Rotterdamu.

Radovi su joj u javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu, a izlagani na velikom broju izložbi.

Između ostalog, na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture; u Kunstmuseum Bonn; Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb; Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Fotogalerie Wien, Beč; The Central House of Artists, Moskva; MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo, Buenos Aires; TENT, Rotterdam; Unseen, Amsterdam; International Film Festival Rotterdam; Galerie Reflex, Amsterdam; Museum of African Design, Johannesburg.

Samostalne izložbe je imala između ostalog u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Ateljeu Pulitika od Umjetničke galerije Dubrovnik; Galeriji MKC Split; Witzenhausen Gallery, Amsterdam; CCA Galleries International, Jersey; Museo Revoltella, Trieste.

Ostvarila je i javni umjetnički projekt “Sommerfreuden” na tornju Ringturm u centru Beča na obali Dunava, koji je obilježio bečki urbani krajolik ljeta 2015. godine. Bila je i na više rezidencija.

Dobitnica je Archisle International Photographer in Residence Award, Jersey; nagrade Novi fragmenti 5; nagrade publike na T-HT nagrada@msu.hr; nagrade Akademije likovnih umjetnosti Zagreb i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, te je bila finalistica nagrade Radoslav Putar.

Njezina izložba u Galeriji Kranjčar, kojoj je kustos Vanja Babić, bit će otvorena do 23. svibnja.

Producent filma je Igor Grubić, Kreativni sindikat, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a, i Grada Splita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum