sutkonja županijskog suda u puli

VERA GLASNOVIĆ GJONI Objavila zanimljivu knjigu: "Da naš plavi planet ostane zelen"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


"Ostanimo vjerni Zemlji – pravni, sociološki i ekološki aspekti" naziv je knjige pulske autorice, inače sutkinje Županijskog suda u Puli

 "Ostanimo vjerni Zemlji – pravni, sociološki i ekološki aspekti", knjiga je Vere Glasnović Gjoni, sutkinje Županijskog suda u Puli.

- Zaštita životne sredine je složena multidisciplinarna tema, što je vidljivo iz samog naslova djela. Na samom početku knjige piše da se radi o pravnom, sociološkom i ekološkom aspektu zaštite životne sredine. Naravno da su zahvaćeni samo aspekti pojedinih područja, jer je knjiga napisana za široki krug zainteresiranih. Budući da sam cijeli svoj profesionalni vijek u kaznenom pravu, nisam mogla izbjeći kaznenopravni aspekt zaštite okoliša. Uostalom, smatram da je to za ovu temu nužno. Idealizam se kad-tad mora sudariti sa stvarnošću. Jer iluzorno je očekivati da će se brojnim edukacijama odmah početi ostvarivati rezultati, ističe autorica.

Posudili prirodu i zemlju

- Knjigu sam znakovito započela s citatom velikog poglavice plemena Siuksa koji kaže: 'Čuvajmo zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka. Prema majci Zemlji i prema bratu Nebu odnosi se (bijeli čovjek) kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati i prodati poput stoke ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti Zemlju i za sobom ostaviti samo pustoš.' Dakle, nevjerojatno je da je nama trebalo gotovo cijelo stoljeće da shvatimo u kojoj mjeri su ti navodno primitivni Indijanci bili u pravu, kaže Vera Glasnović Gjoni.

Ona kaže da u svojoj praksi nije susrela puno slučajeva ekološkog kriminala.

- Iskreno mislim da ga je premalo u sudnicama u odnosu na broj u stvarnosti. Posebno sam u istraživanju obratila pažnju na Istru. Očekivano, najviše je zastupljeno kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova, napomenula je.

Zdrava priroda

Na upit da nam istakne intenciju knjige, autorica veli "Slike iz svemira pokazuju divnu plavu boju našeg planeta. To je posljedica činjenice da površinu Zemlje prekriva 70 posto vode oceana. Mi se pak na Zemlji divimo zelenilu naših parkova, šuma, polja, pašnjaka... Uz to, da je pogled na njih oku ugodan, postoji i svijest da to zelenilo pokazuje zdravu prirodu. Zato kad se za nju borimo, kad je želimo očuvati, mi zapravo nastojimo da naš plavi planet bude zelen, zaključuje.

Vera Glasnović Gjoni diplomirala je na Pravnom fakultetu 1986. Nakon položenog stručnog i pravosudnog ispita 1988., upisala je poslijediplomski studij iz kazneno-pravnog smjera. Magistrirala je 2001. godine s temom "Prostitucija kao oblik sociopatološkog ponašanja – kriminološko i pravno gledište".

Doktorski studij na temu disertacije "Kaznenopravna zaštita okoliša", završila je 2015. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Članica je udruge Hrvatskih sudaca i Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu. Autorica je i koautorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova, publikacija i znanstvenih članaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of