ZAGREB

Uručene nagrade "Grigor Vitez" za dječju književnost i ilustracije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nagrada "Grigor Vitez" za najbolji tekst za djecu uručene su u srijedu navečer književnicima Zoranu Feriću i Romanu Simiću, a za najbolji književni tekst za mladež Nadi Mihaljević.

 Ocjenjivački sud je knjige "San ljetne noći" Zorana Ferića u izdanju V.B.Z.-a i Romana Simića "Jura i gospođica zavissst" u izdanju Profila proglasio najboljim knjigama za djecu 2019. godine. 
 "San ljetne noći" očarao je sve članove ocjenjivačkoga suda, jer je to priča ispričana suptilnim jezikom u kojoj se spaju vidljive i nevidljive stvarnosti, navodi se u obrazloženju. 

 Knjiga Romana Simića "Jura i gospođica zavissst" vraća nas u vrijeme u kojem je čitatelj uživao ne samo u sadržaju nego i u stilu, dodaje ocjenjivački sud.
 Književnici Nadi Mihaljević pripala je nagrada Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mlade u slikovnici "Putovanje u mjestu" u izdanju Naklade Ljevak.
 "Putovanje u mjestu" Nade Mihaljević tematizira bijeg adolescenta iz rastavljene obitelji, u kojem će se protagonist,  emocionalno okhrnut, zbunjen i razočaran suočiti s tim da situaciju ne može preokrenuti nitko osim njega samoga.
 Ilustrator Manuel Šumberac dobio je nagradu za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici "Potraga" u izdanju Profil knjige.
 Nagrada za najbolje ilustracije za djecu starije uručena je ilustratorici Vendi Vernić  za ilustracije u knjizi "Sedam mačaka" u izdanu nakladne kuće Mala zvona.
 Za roman "Dvojnici u tami" književnici Moreji Banićević uručena je nagradu "Ptičica" u kategoriji za najbolji roman u 2019., a objavljen je u nakladi Hangara 7.
Književnici Nikolini Manojlović Vračar i ilustratorici Jeleni Brezovec za knjigu "Oblak u žutom kaputu" u izdanju naklade Evenio uručena je nagrada "Ptičica" u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. 
 Dobitnicima nagrada i društvu "Naša djeca" čestitala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknuvši kako promoviraju književnost za možda najzahtjevniju publiku - za djecu i mlade. 
 Na ovogodišnji natječaj  pristigla su 122 rada, a u natječaju je sudjelovalo 45 nakladnika.
 Godišnja nagrada "Grigor Vitez" za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. 
 Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. 
 Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica" – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. 
 Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava "Naša djeca" Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva. 
 U ovogodišnjem stručnom povjerenstvu bili su predsjednica povjerenstva Koraljka Jurčec Kos, Ana Đokić, Marina Gabelica, Tomislav Tomić i Dubravka Zima. 
 Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. 

 Partneri Nagrade "Grigor Vitez" su Knjižnice grada Zagreba. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini