OSIJEK

Uprava osječkog HNK nada se dijalogu o načinu financiranja budućih potreba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uprava osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak je izrazila nadu da će se prijenosom osnivačkih prava samo na grad Osijek pronaći dijalog o načinu financiranja budućih potreba tog kazališta, s obzirom na to da inflacija i rast cijene energenata znatno otežavaju njegovo poslovanje.

Osječko Gradsko vijeće u utorak je prihvatilo preuzimanje 50 posto osnivačkih prava nad osječkim HNK-om od Osječko-baranjske županije, čime grad postaje jedini osnivač te nacionalne kazališne kuće.

Intendantica Dražena Vrselja rekla je na konferenciji za novinare da će grad Osijek sada biti jedini osnivač kazališta, a s obzirom na to da su dosadašnji osnivači godišnje za HNK izdvajali po 13 milijuna kuna, predviđeno je da će do 2025. godine Županija postupno smanjivati svoj udio sufinanciranja, a grad povećavati.

Odlukom koju je usvojilo Gradsko vijeće, predviđeno je da će grad Osijek u cijelosti preuzeti financiranje HNK-a od 1. siječnja 2026. godine, kada i prestaje obveza Osječko-baranjske županije za sufinanciranjem kazališta.

Zahvaljujući županijskim i gradskim vlastima na dosadašnjim naporima, Vrselja ističe kako se ovom odlukom osječki HNK stavlja u red uobičajenog djelovanja ostalih nacionalnih kuća, s iznimkom zagrebačkoga HNK.

Nadam se da će se cjelovitim preuzimanjem kazališta od strane grada Osijeka pronaći dijalog o načinu financiranja budućih potreba, s obzirom na to da se inflacija i rast cijena energenata, znatno odražava na troškovnu stranu poslovanja HNK Osijek, do kraja ove godine, a i idućih godina, kazala je intendantica.

Vodeći kazalište, moj tim i ja, vrlo smo pažljivo promišljali naslove i troškove. Nije bilo lako sve to posložiti, kao ni zatečeni gubitak od 5,2 milijuna kuna spustiti na oko 800 tisuća kuna, što bi ove godine trebalo biti svedeno na nulu, uz određeni dijalog vezan uz promjenu cijena energenata, ocijenila je Vrselja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom