ZAGREB

ULUPUH: Otvoren natječaj za 55. Zagrebački salon

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Otvoren je natječaj za prijavu radova na 55. Zagrebački salon, izložbu suvremenog umjetničkog stvaralaštva čije je ovogodišnje izdanje posvećeno primijenjenim umjetnostima.

Po riječima Ivane Bakal, ravnateljice ovogodišnjeg salona, zbog pandemije COVID-a 19, bili su u nemogućnosti izaći s prijavnicom u roku koji je bio prvotno predviđen, "čemu se priključila i zagrebačka elementarna tragedija u vidu potresa koji je zaustavio i usporio sva nastojanja da veliku izložbu primijenjene umjetnosti i dizajna zamijene velikim virtualnim događanjem".

Stoga se s malim kašnjenjem objavljuje natječaj za izložbu koja će biti realizirana u prostoru Tehničkog muzeja Nikola Tesla  i Galerije ULUPUH, galerija je u kojoj su u međuvremenu potpuno popravljena oštećenja od potresa i koja sada nosi zelenu oznaku - uporabljivo, a virtualnom izložbom u prostoru Muzeja Mimara koji je u potresu jako stradao, ali koji nam je i dalje virtualni partner, najavila je.

Rok za prijavu je 8. lipnja, a Salon se u organizaciji ULUPUH-a održava na temu "Puls trenutka ili što vas pokreće".

Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen,  autorica koncepcije i kustosica Iva Körbler zamislila je kao jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena.

Kaže da nije pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, pa bi u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću.

"Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću, odlučili se za taj poziv, zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju, društvu", ustvrdila je.

Na natječaj se mogu javiti svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku, autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju ili su pozvani od kustosa ili Organizacijskog odbora izložbe.

Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše tri rada, nastalih od 2017. do 2020. godine.

Program 55. Zagrebačkog salona, koji se neće moći realizirati u fizičkom obliku, virtualno će se upotpuniti online programima, projektima i predavanjima.

Zagrebački salon, kojeg je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, godišnja je smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva, posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Ove godine će se održati od 24. lipnja do 14. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater