NOVA AFERA U SLOVENIJI

UDAR NA KULTNI LJUBLJANSKI RADIO, NA NOGE SE DIGLO SLOVENSKO DRUŠTVO Gašenje Radija Študent bio bi civilizacijski poraz

  Studentska organizacija Sveučilišta u Ljubljani (ŠOU) preko noći je oduzela 120.000 eura godišnjeg budžeta odvajanog za Radio Študent, a brutalne namjere pokazuje svojedobni istup savjetnika ŠOU-a Andreja Bolea koji je predložio upravi Radija Študent novčanu naknadu za pozitivno izvještavanje o ŠOU-u

| Autor: Zoran ANGELESKI
Ilustracija (Naslovnica Mladine (Ljubljana))

Ilustracija (Naslovnica Mladine (Ljubljana))


Nakon što je koncem listopada slovenska vlada zaratila s nezavisnom kulturom i civilnom scenom zbog deložacije ljubljanskog kulturnog centra Metelkova, i nakon što se par tjedana kasnije premijer Janez Janša obrukao na svjetskoj sceni čestitajući pobjedu izbornom gubitniku Donaldu Trumpu, nova afera trese društvenu scenu zapadnog susjeda.

Radio Študent, najstarija neovisna studentska radio stanica u Europi, više od pola stoljeća jedan od ključnih branitelja neovisnog novinarstva, kulture i društva, primoran je ovih dana voditi borbu za goli opstanak. Nezadovoljna "pristranim izvještavanjem" i "toksičnim odnosom s Radijom Študent", Studentska organizacija Sveučilišta u Ljubljani (ŠOU) preko noći je oduzela 120.000 eura godišnjeg budžeta odvajanog za Radio Študent. Brutalne namjere pokazuje svojedobni istup savjetnika ŠOU-a Andreja Bolea koji je predložio upravi Radio Študent "novčanu naknadu za pozitivno izvještavanje o ŠOU-u". Uz to, uprava ŠOU-a stavila je Radio Študent pred ultimatum: ili ćete se privatizirati ili će ih ŠOU prodati najboljem ponuditelju, davši im samo tri dana za razmišljanje. 

Orbanizacija scene

- Žele da o određenim skupinama unutar ŠOU-a pišemo samo u pozitivnom svjetlu. To je zahtjev za propagandom, koji ne možemo prihvatiti kao medij, kazala je urednica sveučilišne radijske redakcije Hana Radilovič. Prekidom financiranja izravno je ugroženo daljnje djelovanje Radija Študent.

Uslijed višegodišnje orbanizacije vladajuće slovenske scene, ovaj nesumnjivo politički motiviran čin izazvao je u svega par dana masovnu podršku Radiju Študent, dok je peticiju za njegov opstanak proteklog tjedna dana potpisalo 15-ak tisuća ljudi, ali i gotovo 500 institucija (!), među kojima su i dva hrvatska nezavisna radija KLFM i Radio Student.

Nakon velike društvene bure koja se podigla zbog udara na Radio Študent i upozorenja da bi gašenje ovog radija značio civilizacijski poraz, vodstvo sveučilišne Studentske organizacije bitno je reteriralo na sjednici održanoj prije tri dana, odustavši od potpunog ukidanja financiranja Radija Študent, ne dajući pritom konkretne podatke koliki će dio ukupnog budžetskog kolača ŠOU-a (od nepuna tri milijuna eura) pripasti Radiju Študent.

Glavni urednik Radija Študent Matjaš Zorec kaže da uredništvo Radija Študent nije imalo nikakva saznanja o rezanju sredstava sve do 2. siječnja kada ih se pozvalo na sastanak na kojem su dovedeni pred gotov čin. Dodao je da njihov radio već godinama trpi politički pritisak te da su još od 2012. godine "stalna meta političke nomenklature koju sada zastupa Klemen Petek".

Treba reći da je Petek izabran na čelo Studentske organizacije na samom isteku 2020. Stoga vodstvo Radija Študent sada tvrdi: "Nezamislivo je da o najstarijem nezavisnom mediju, na tako lukav i destruktivan način, odlučuje novo, jedva uspostavljeno vodstvo i novoizabrano vodstvo ŠOU-a."

U tekstu peticije zahtijeva se osiguravanje financiranja od najmanje 120.000 eura godišnje do kraja 2022. godine, trenutni prestanak pokušaja prijenosa osnivačkog udjela te uključenost Radija Študent u sve razgovore o njegovoj budućnosti.

Jedinstven na području država bivše Jugoslavije, ali i šire, Radio Študent utemeljen je 1969. godine, a kao neovisni prostor slobode medija uspostavio se u liberalnim 70-ima, ostao glasan u stabilizacijskim 80-ima, igrao ključnu društvenu ulogu tijekom procesa osamostaljenja Slovenije te preživio tranziciju sve do današnjeg trenutka. Na Radiju Študent ima samo pet stalno zaposlenih, kojima se pridružuje više od 200 stalnih suradnika: novinara, likovnih i glazbenih kritičara, DJ-a, spikera, tehničara. Većina su studenti i mladi, no neki od njih su vrlo cijenjeni intelektualci, novinari, umjetnici i sveučilišni predavači. 

Ogledalo društvu

Svi oni, raspoređeni u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari) zajedno produciraju do 17 sati dnevnog programa! Radio Študent emitira se na 89,3 MHz, pokrivajući Ljubljanu i okolicu (500.000 potencijalnih slušatelja), a putem interneta od 6. svibnja 1998.

Od svojih početaka Radio Študent promiče toleranciju, slobodu, istinu, solidarnost, multikulturalizam, poštivanje razlika u mišljenjima. Promocija ovih vrijednosti provodi se na dvije razine: na obrazovnoj (ne samo na razini obrazovanja slušatelja, već i na razini autora) i na praktičnoj, jer Radio Študent, kako ističe njegovo vodstvo, djeluje kao ogledalo slovenskom društvu, na kojem se može provjeriti u kojoj je mjeri ono spremno prihvatiti široko proklamirane vrijednosti u stvarnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum