e-tribina

U virtualnoj dvorani pulskog Sveučilišta: Igor Duda o odlukama i akcijama mjesnih zajednica u Jugoslaviji 1970-ih i 1980-ih"

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Igor Duda

Igor Duda


"Samoupravljači, gostioničari i centri moći. O odlukama i akcijama mjesnih zajednica u Jugoslaviji 1970-ih i 1980-ih" - naslov je e-Tribine Odsjeka za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koja će se održati u petak 28. siječnja, a predavač je povjesničar Igor Duda.

"Mjesne zajednice bile su zamišljene kao protuteža birokratizaciji i otuđenju, kao proširene obitelji i mjesta primjene socijalističke izravne demokracije. Djelujući u svojem susjedstvu

građani su u mjesnim zajednicama preuzimali ulogu koju im je namijenio sustav društvenog samoupravljanja – prije svega sudjelovanje u planiranju, odlučivanju i raspodjeli sredstava. U

tome nisu sve sredine bile jednako uspješne, a bolje je bilo ondje gdje su pojedinci svoje slobodno vrijeme ulagali u rad za opće dobro. Međutim, i pored zborova građana i referenduma, ponekad su samoupravljanje ometali osobni interesi i neočekivani centri moći..." , napominje Igor Duda čije se predavanje o procesu odlučivanja i akcijama mjesnih zajednica temelji na arhivskim, novinskim, statističkim, televizijskim i filmskim izvorima. Donosi rezultate istraživanja unutar četverogodišnjega projekta Mikrosocijalizam (HRZZ).

Igor Duda je izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta i u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Poglavito se bavi poviješću svakodnevice i društvenom povijesti socijalističke Jugoslavije. Trenutno je voditelj istraživačkoga projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970- 1990. (Mikrosocijalizam) koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je potrebno samo navesti ime i prezime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom